Danske helikoptere på sidste mission i Irak

Exit. På fredag er de sidste danske soldater fra Flyvevåbnet på vej hjem, og dermed er der ingen danske soldater i det sydlige Irak. Sikkerhedssituationen er blevet bedre, mener styrkechefen.

Mekanikere i gang med at gøre Fennec-observationshelikopterne klar til brug i Irak. Nu flyver de deres sidste tur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I dag flyver de danske Fennec-observationshelikoptere den sidste mission i det sydlige Irak. Opgaven gælder lige som mange af de foregående missioner eskortetjeneste for en militær konvoj. Helikopterne har kigget efter vejsidebomber og andre trusler og har gennemført flere end 350 af de cirka 360 flyvninger, som enheden er blevet bedt om.

Men de 50 soldater i helikopterdetachementet har ikke kun præsteret en meget høj gennemførelsesprocent. De efterlader også et Irak, som er mere sikkert nu, end det har været i de sidste to år.

Ifølge chefen for helikopterenheden, oberstløjtnant S. Jessen, er antallet af drab og andre voldshandlinger reduceret til niveauet for to år siden.

»I dag er der mindre brug for militære operative enheder. Nu er der mere brug for politi til at gribe ind over for militsbanderne,« siger oberstløjtnanten, der af hensyn til sin sikkerhed dog ikke vil stå frem med fuldt navn.

Efter oberstløjtnantens vurdering er de irakiske politi- og militære enheder bedre i stand til at varetage sikkerheden. Den mere positive vurdering af de irakiske sikkerhedsstyrker var også baggrunden for, at briterne søndag overdrog ansvaret for sikkerheden til irakerne selv.

»Vi har set, at irakerne selv er gået frem og har standset optøjer. De har ikke vestlig standard, men der er tale om en klar forbedring. Så vores indsats har bestemt været ulejligheden værd,« siger han.

De danske Fennec-helikoptere fløj første gang i Irak i 2005. Da lærte Flyvevåbnet, hvordan helikopterne skal vedligeholdes i det sandfyldte og varme miljø, og det er en del af forklaringen på den meget høje gennemførelsesprocent.

Denne gang har helikopterne fungeret som en del af den britiske helikopterenhed på Basra Air Station.

En del af mandskabet er allerede sendt hjem, og de resterende følger frem til natten til fredag, hvor oberstløjtnant S. Jessen har planlagt at være den sidste, som løfter sin støvle fra det sydlige Irak og flyver hjemad.