Danske, grønlandske og amerikanske topfolk mødtes onsdag: Nu skal Kina fryses ud af Grønland

Danske, grønlandske og amerikanske topfolk mødtes på en videoforbindelse onsdag for at drøfte Kinas investeringer i Arktis og tættere forbindelser mellem USA og Grønland. Det førte blandt andet til en ny aftale om Thulebasen.

Siden 2014 har amerikanerne selv stået for drift og vedligehold af Thulebasen, hvilket ifølge Grønland og Danmark ellers var i strid med de gældende aftaler med USA. Nu er de tre lande blevet enige om en ny aftale, som lægger servicekontrakten tilbage i dansk-grønlandske hænder. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er kun lidt over et år siden, at USAs præsident, Donald Trump, viste interesse for at købe Grønland, og Danmarks statsminister svarede klart nej. Men det betyder ikke, at USA ikke siden da har forsøgt at skabe tættere forbindelser til Grønland på anden vis.

Onsdag mødtes danske og grønlandske topfolk således med Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, Robert O'Brien, over en videoforbindelse, skriver The Wall Street Journal.

De tre lande er nemlig ved at færdiggøre flere samarbejdsaftaler om sikkerhed, diplomati, handel og investeringer i Grønland, oplyser en unavngiven kilde fra Donald Trumps regering til avisen.

Samme kilde fortæller til avisen, at de tre lande også drøftede Kinas voksende interesse i Grønland og Arktis.

Mens den globale opvarmning baner vej for nye arktiske søruter og adgang til naturressourcer i Grønland, har Kina de seneste år haft blikket stift rettet mod Arktis.

Siden 2013 har Kina haft observatørstatur i Arktisk Råd og kalder i dag sig selv for en nærarktisk stat. Siden 2017 har Kinas regering officielt indlemmet de arktiske søruter i præsident Xi Jinpings internationale prestigeprojekt om at bygge en moderne version af den historiske silkevej.

Det bekymrer særligt amerikanerne, eftersom Grønland er en del af det nordamerikanske kontinent og huser en af USAs vigtigste militærbaser, Thulebasen. Donald Trump har desuden vist interesse for Grønlands sjældne mineraler, som bliver stadig nemmere tilgængelige, i takt med at indlandsisen smelter.

Ny aftale om Thulebasen

Som Berlingske tidligere har beskrevet, indgik USA, Danmark og Grønland onsdag en ny aftale om Thulebasen.

Siden 2014 har amerikanerne selv stået for drift og vedligehold af basen, hvilket ifølge Grønland og Danmark ellers var i strid med de gældende aftaler med USA. Nu er de tre lande – efter seks års forhandlinger – blevet enige om en ny aftale, som lægger servicekontrakten tilbage i dansk-grønlandske hænder. Det kan skabe flere lærepladser, beskæftigelsesmuligheder og skatteindtægter for grønlænderne.

Men vigtigere for amerikanerne er det måske, at aftalen kan bane vej for flere handelsaftaler, som kan skubbe kineserne ud af landet.

USA åbnede et nyt konsulat i Grønland i juni, og tidligere i år annoncerede USA en investering på 12 millioner dollar – knap 83 millioner kroner – i Grønland.

Pengene skal komme gennem amerikansk rådgivning og gavne væksten inden for råstofområdet, turist- og erhvervssektoren og uddannelsessystemet i Grønland, skriver grønlandske KNR.

Ifølge The Wall Street Journal vil USA blandt andet sende rådgivere til Grønland, som kan hjælpe med at styrke fiskeriet og vurdere mulige udenlandske investeringer.

Da Pentagon forrige år fandt ud af, at kinesiske statsbanker var interesserede i at låne Grønland penge til byggeri af en lufthavn, kontaktede USAs daværende forsvarsminister, Jim Mattis, sin daværende danske kollega, Claus Hjort Frederiksen (V), for at få ham til at blokere for det kinesiske lån, og løsningen blev i stedet en finansiering fra Danmark.