Danske gidsler holdt fanget i et år

Torsdag har to danske søfolk været holdt fanget af somaliske pirater i et år. Forhandlingerne med gidseltagerne volder problemer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er det præcist et år siden, to danske søfolk, kaptajn Eddy Lopez og styrmand Søren Lyngbjørn, blev kidnappet af somaliske pirater i Det Arabiske Hav ud for Oman. Sammen med fire filippinske søfolk blev danskerne kidnappet fra fragtskibet Leopard den 12. januar 2011.

I oktober krævede de somaliske pirater 80 millioner kroner i løsesum, men det beløb vurderes at være urealistisk højt.

Efter lang tids tavshed i sagen oplyste rederiet Shipcraft, at gidsel-sagen risikerer at tage livet af virksomheden. Egenkapitalen er tabt, og der er udsigt til et underskud på 3,6 millioner, fremgik det af det seneste årsregnskab.

På trods at langvarige forhandlinger er det endnu ikke lykkedes Shipcraft at få de seks søfolk frigivet.

- Vi er meget bekymrede over, at det endnu ikke har været muligt at opnå frigivelse af vores besætning på trods af målrettede indsatser fra os i samarbejde med vores rådgivere og med hjælp fra myndigheder og andre, lød det fra rederiet i begyndelsen af december.

Gidslerne menes at være blevet sejlet fra Leopard ind til Somalias kyst på en taiwanesisk fisketrawler ved navn Shiuh Fu No.

- Vi fortsætter vores bestræbelser og appellerer til piraterne om et realistisk krav, således at vores besætning kan blive frigivet, oplyste rederiet i december.

Endnu en dansker holdes i øjeblikket som gidsel i Somalia. Det drejer sig om den 60-årige Poul Hagen Thisted fra Dansk Flygtningehjælps minerydningsafdeling. Han og den 32-årige kollega Jessica Buchanan blev kidnappet af bevæbnede mænd den 25. oktober, da de kørte gennem Galkayo i det centrale Somalia. De to nødhjælpsarbejdere var i området for at monitorere den humanitære indsats i regionen.

Træk i årstals-markøren nedenfor: