Danske F-16-fly flyver på bølge af vrede

De danske kampfly, der skal sættes ind mod Islamisk Stat, lander i Kuwait i løbet af weekenden. Bevægelsen har med ny halshugning endnu en gang vist sin uhørte brutalitet og fordømmes bredt for udåden.

Torsdag lettede syv danske F-16 fly fra Flyvestation Skrydstrup med kurs mod Kuwait. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KUWAIT: Syv danske F-16-kampfly ankommer efter planen i weekenden til Kuwait, hvorfra de skal indsættes i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), der natten til lørdag offentliggjorde henrettelsen af endnu et af de omkring 20 internationale gidsler, som den holder fanget.

Torsdag forlod de danske kampfly Flyvestation Skrydstrup, men de har ifølge Flyverstaben i den nye Værnsfælles Forsvarskommando, været nede og tanke undervejs. De er desuden blevet mødt af logistiske udfordringer med hensyn til at passere gennem luftrummet over en række lande.

»Når man har med militærfly at gøre, involverer det nogle ekstra faktorer, som hele tiden skal koordineres. Det er blandt meget andet særlige aftaler med de lande, hvis luftrum man flyver igennem på vejen. Derfor kan den tidshorisont, vi arbejder med i forhold til vores F-16-fly, godt være meget anderledes end tidshorisonten for et almindeligt civilt rutefly,« forklarer chefen for Flyverstaben, generalmajor Max Arthur Lund Thorsø Nielsen på stabens hjemmeside.

De danske fly skal sammen med britiske, og sandsynligvis australske og canadiske fly koncentrere deres angreb mod Islamisk Stat i Irak, som hjælp til den kurdiske hær af peshmerga-soldater i nord og den irakiske regeringshær i landets centrale og vestlige del. De danske fly følges af en støttegruppe på 140 mand, der også stationeres i Kuwait og som ligeledes ankommer i weekenden.

Samtidig falder de danske flys ankomst sammen med hårde kampe mellem IS og kurdiske forsvarere af byen Kobani tæt ved Syriens grænse til Tyrkiet. Her har fly fra den USA-ledede koalition i det forløbne døgn forsøgt at hjælpe kurderne med angreb på Islamisk Stats positioner, men tilsyneladende uden den store virkning.

Ifølge Reuters, der har talt i telefon med en af de kurdiske forsvarere, er der nu mindre end en kilometer mellem de kurdiske krigere og styrkerne fra Islamisk Stat i byens udkant. På den tyrkiske side står den tyrkiske hær klar til at rykke over grænsen for at slå til, hvis ikke IS bliver stoppet ved Kobani.

De danske fly skal ikke bombe syrisk territorium, men i videst muligt omfang ramme eller udslette Islamisk Stats positioner i Irak i det vidtstrakte område, som bevægelsen kontrollerer. Samtidig sender Danmark i nær fremtid et blandet kontingent på 120 mand af militære rådgivere og instruktører til Irak sammen med en gruppe specialstyrker, der skal operere på jorden som støtte for jagerfly i luften.

Henrettelsen af det britiske gidsel, den 44-årige nødhjælpsarbejder, Alan Henning, fik lørdag landets udenrigsminister, David Cameron, til at sværge, at Storbritannien sammen med sine allierede, vil gøre »alt hvad der er muligt og bruge alle midler for at besejre IS« og for at hjælpe de andre gidsler.

»Denne organisation har intet bundniveau for sit fordærv. Alt hvad vi kan gøre, vil vi gøre,« lød det ifølge CNN fra Cameron.

USA og Storbritannien har nu hver mistet to statsborgere til IS’s engelsktalende bøddel, og den amerikanske præsident Barack Obama lovede på linje med Cameron, at de skyldige i drabene på de fire gidsler vil blive fundet og dømt.

Medlemmerne af FNs Sikkerhedsråd siger i en erklæring: »Denne forbrydelse er en tragisk påmindelse om de stigende farer, som frivilligt humanitært personale står over for hver dag i Syrien. Det viser også endnu engang IS’ brutalitet, og som samtidig er ansvarlig for tusindvis af overgreb mod det syriske og irakiske folk.«

Også de muslimske samfund i Storbritannien har reageret med stærke fordømmelser.

»Drabet på Alan Henning er en kujonagtig og kriminel handling udført med rystende grusomhed af en gruppe, der på ingen måde repræsenterer islam, men tvært imod fornærmer religionen,« lyder det fra en af organisationerne.