Danske Bank midtpunkt i bizar korruptionssag

En påstået korruptionsskandale er eksploderet midt under valgkampen i Den Dominikanske Republik. Sagen omfatter både Danske Bank, Finanstilsynet - og særligt den dominikanske præsidentfrue.

Den Dominikanske Republiks præsidentfrue og vicepræsidentkandidat Margarita Cedeno er centrum i en speget sag om korruption. Her ses hun sammen med sin mand, den afgående præsident Leonel Fernandez, der overraækker den amerikanske skuespiller Danny Glover, en pris. Han har dog intet med sagen at gøre. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank og Finanstilsynet er ufrivilligt havnet midt i en skandalesag om flere hundrede millioner kroner, som i yderste konsekvens kan afgøre det kommende præsidentvalg i Den Dominikanske Republik.

I øjeblikket er der valgkamp i den lille østat i det Caribiske Hav, og den nuværende præsidentfrue og vicepræsidentkandidat, Margarita Cedeno de Fernandez, er kommet under anklage for at skjule intet mindre end 43,8 millioner euro (325 millioner kroner) på én eller flere bankkonti i - Danske Bank. Pengene har hun ifølge anklagen modtaget gennem korruption.

Den påståede skandalesag, som lige nu har ryddet dagsordnen i de dominikanske medier, blev startet af advokaten og journalisten Marcos Martínez midt i februar. Han hævder at have bankdokumenter, der både viser beløb, navn og selve kontonummeret på en konto i Danske Bank.

Fernandez afviser blankt

Præsidentfruen Margarita Fernandez, som altså selv er kandidat til vicepræsidentposten, har afvist samtlige beskyldninger om korruption og beskrevet de »afskyelige« anklager som en smædekampagne startet af oppositionen.

- Jeg gik ind i politik for at ændre måden, vi driver politik på, og jeg vil ikke tillade begivenheder som denne at stå uimodsagt, siger hun ifølge avisen Dairo Libre.

Danske Bank med mundkurv

Nu er sagen nået til Danmark. Faktisk har Danske Bank været bekendt med den i nogen tid, oplyser bankens pressechef Kenni Leth over for Berlingske Nyhedsbureau. Han vil dog hverken af- eller bekræfte, at Margarita Fernandez har en konto i Danmarks største bank. På grund af lovgivningen er banken nemlig afskåret fra at kunne kommentere kundeforhold, og det gælder også i sager, hvor den påståede kunde måske slet ikke er kunde.

- Vi har givet Finanstilsynet en orientering i den pågældende sag, men vi kan ikke kommentere yderligere, da vi ikke må oplyse, hvem der er kunder i banken, siger Kenni Leth og henviser derefter til Finanstilsynet.

Men af princip vil heller ikke Finanstilsynet udtale sig om sagen. Overfor Berlingske Nyhedsbureau vil tilsynet således hverken be- eller afkræfte den påståede, danske bankforbindelse.

Medier afviser danske konti

Ikke desto mindre skriver flere dominikanske aviser, at der har fundet en korrespondance sted mellem netop Finanstilsynet og den tilsvarende myndighed i Den Dominikanske Republik. Ifølge avisernes gengivelse af forløbet har Finanstilsynet blankt afvist, at præsidentfruen skulle have en dansk bankkonto. Eksempelvis citerer blandt andre aviserne Diario Libre og El Nacional Finanstilsynets chefkonsulent Mikkel Holle for følgende.

- Vi har kontaktet Danske Bank, og ud fra omstændighederne kan vi oplyse om, at fru Cedeño Lizardo (præsidentfruen, red.) ikke er kunde i banken.

English version: Danske Bank involved in Dominican election scandal

Citatet stammer angiveligt fra et svar fra Finanstilsynet til den dominikanske søsterorganisation, der havde henvendt sig på opfordring af præsidentfruen. Finanstilsynet vil dog hverken be- eller afkræfte, at denne brevudveksling eller mailkorrespondance har fundet sted.

Heller ikke den citerede chefkonsulent, Mikkel Holle, ønsker at kommentere sagen. Han forklarer, at han ikke kan udtale sig om eventuelle kundeforhold i danske banker, men siger dog, at han undrer sig over, at være citeret i dominikanske medier.

Falske billeder florerer

Den mystiske sag stopper dog ikke her. På nettet florerer nemlig et billede, som angiveligt forestiller screenshots af Margarita Fernandez’ netbank-konto hos Danske Bank. Pressechef Kenni Leth har set billedet, og dét vil han gerne kommentere.

- Det er et falsk billede, fastslår han.

Selvom alt altså tyder på, at »den danske forbindelse« ikke eksisterer, får Margarita Fernandez - som netop fremstiller sig selv som en ven af de fattige - svært ved at rense sig selv, vurderer postdoc ved Bergen Universitet og forsker i kriser og skandaler i Latinamerika, Leiv Marsteintredet.

- De, som tror på hende og støtter hende, vil gøre det alligevel, og det samme vil de, som er imod hende. Men hun vil få svært ved at rense sig selv. Det, som klart hjælper hende, er ufiltrerede oplysninger fra Danske Bank, siger han, og forklarer, at den dominikanske befolkning generelt har ringe tillid til offentlige institutioner, herunder landets finanstilsyn, fordi de er politiske.

Så sagsøg mig!

Siden historien begyndte at rulle har Marcos Martínez, som har en fortid som kongresmedlem for oppositionspartiet PRD, skærpet sin anklage mod præsidentfruen. I virkeligheden står der ikke bare 43, men 76 millioner euro (565 millioner kroner) på den fordækte bankkonto, hævder han. Samtidig har han opfordret Margarita Fernandez til at sagsøge ham for injurier, hvis hun mener, at hans anklage er falsk.

- Som præsidentfrue er hun forpligtet til at oplyse over for de dominikanske vælgere, om min påstand er korrekt eller ej. Hun er vicepræsidentkandidat og underlagt den offentlige opinion og vælgernes kontrol, sagde han i sidste uge til avisen Dominican Today.

Den 21. februar oplyste Margarita Fernandez’ gennem sin advokat, at hun vil sagsøge Marcos Martínez for bagvaskelse og injurier.

Præsidentvalget i Den Dominikanske Republik afholdes den 20. maj. Den nuværende præsident, Leonel Fernández, genopstiller ikke.