Danske aviser trygler briterne om at blive i EU

I de danske avisers lederspalter bliver der håbet på, at briterne ikke vender ryggen til EU.

Danske aviser håber, at den britiske fløj for fortsat EU-medlemskab vinder ved torsdagens afstemning. Scanpix/Geoff Caddick Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Please stay - don't go.

Det er det overordnede budskab i lederspalterne på tværs af de danske aviser i forbindelse med torsdagens folkeafstemning om Storbritanniens medlemskab af EU.

Berlingske har tilmed skrevet sin leder i en engelsk version, da avisen henvender sig direkte til de britiske vælgere.

- Kære briter. Vi kan ikke undvære jer. Vi holder af jer og er knyttet nært sammen i det europæiske fællesskab, lyder det i lederen.

- Brexit er et tab for Europa, men også et stort økonomisk tab for jer selv. (...) Én ting er bacon og lurpakket smør, som vi gerne sender mod vest i rigelige mængder, noget andet er de fælles værdier, vi har, som skal gøre Europa stærkere og rigere i fremtiden.

Politiken kalder i sin leder et britisk ja for "rigtigt". Hvis briterne derimod vælger at vende ryggen til EU, vil det "være kulminationen på en kolossal politisk tillidskrise, der skal høres og forstås af politikere overalt i Europa."

- EU vil være på vej ind i sin største krise siden grundlæggelsen af De Europæiske Fællesskaber, hvis de britiske vælgere i dag stemmer for at sende Storbritannien ud af EU, lyder det.

Lignende toner lyder i Børsen.

- Torsdagens britiske afstemning er et valg mellem en kendt løsning for Storbritannien i EU og en ukendt vej ud af EU. Den usikkerhed er skadelig for alle. Lad os håbe på et ja, står der at læse i lederen.

Flere danske avisers ledere understreger yderligere, at den britiske afstemning bør åbne EU's øjne - uanset udfaldet.

- Tiden er inde til, at det ses i øjnene, at EU må reformeres, hvis det fællesskab ikke skal gå yderligere op i sømmene, og drømmen om et demokratisk og åbent EU, der støtter op om nationerne, skal ende på historiens losseplads som en illusion. Den britiske afstemning må gerne blive sådan en øjenåbner, skriver Jyllands-Posten.

Også Information mener, at EU er i dyb krise, uanset om briterne stemmer for et brexit:

- Sat på spidsen handler EU's krise om, at de, der ønsker en mere solidarisk, bæredygtig og langtidsholdbar politik, ikke har haft svar - eller evnet at formidle svar - med samme overbevisningskraft som de højrepopulister, der hævder, at man bare kan vende verden ryggen.

Kristeligt Dagblad kalder selve afstemningen en "fiks idé" og et "uansvarligt politisk sats".

- David Cameron har satset hele butikken ? uden at det gavner hverken Europa eller briterne, konstaterer avisens leder.

/ritzau/