Danske Andreas var i tvivl, men underskrev brev til Xi Jingping: Løslad de canadiske fanger

Danske forskere er blandt de mere end 100 personer, der har underskrevet sendt et åbent brev til Kinas præsident. De udtrykker dyb bekymring for politisk motiverede fængslinger.

Kinas præsident Xi Jinping og hans regering er landet i en indædt diplomatisk strid med Canada. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK SCHIEFELBEIN

E-mailen landede i Andreas Bøje Forsbys indbakke for et par dage siden. Som forsker med speciale i asiatisk udenrigs- og sikkerhedspolitik blev han opfordret til at skrive under på et brev stillet direkte til Kinas præsident Xi Jinping. Brevet kræver, at Kina øjeblikkeligt løslader to canadiere, som tilbageholdes i landet.

Forskeren ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet skulle lige bruge et øjeblik på at tænke sig om.

»Jeg kom da lidt i tvivl, for det er klart, at det nok ikke ligefrem fremmer mine muligheder for at få visum til Kina, at jeg står på sådan en liste.«

Han besluttede sig alligevel for at skrive under. I alt har mere end 100 tidligere diplomater og akademikere med ekspertise i kinesiske forhold underskrevet brevet, der udtrykker “dyb bekymring” for fængslingen af canadierne Michael Kovrig and Michael Spavor.

Blandt underskriverne er også Liselotte Odgaard fra Det Udenrigspolitiske Selskab og Luke Patey fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Se brevet her.

I løbet af december blev Michael Kovrig, tidligere diplomat og rådgiver fra tænketanken International Crisis Group, samt erhvervsmanden Michael Spavor anholdt i Kina. De beskyldes for at have bragt Kinas sikkerhed i fare - men derudover er anklagerne udokumenterede.

Fængslingerne bliver anset for at være politisk motiverede, da de fandt sted kort efter, at den kinesiske finansdirektør for Huawei, Meng Wanzhou, blev anholdt i Canada 1. december. Det skete på anmodning fra USA, der ønsker hende udleveret til retsforfølgelse.

For Andreas Bøje Forsby handlede underskriften om at vise solidaritet med de to canadiere og udtrykke bekymring for det, han kalder en “selvhævdende udenrigspolitik” fra Kinas side.

»Kovrig og Spavor er blevet fængslet på et yderst tyndt grundlag. Og når fængslingerne blev foretaget lige efter anholdelsen af Meng Wanzhou, er det ikke så svært at lægge to og to sammen.«

»Det ligner en politisk gidseltagning,« siger han.

Hvorfor ser du de her anholdelser som særligt bekymrende?

»Jeg er generelt bekymret for udviklingen i Kina. Det handler ikke bare om et autoritært regime, som er blevet mere repressivt og vilkårligt i sin magtudøvelse siden Xi Jinping er kommet til magten. Det handler især også om, at Kina fylder mere og mere på den internationale scene i kraft af sin enorme økonomiske volumen, hvilket giver Beijing bedre vilkår for at føre en selvhævdende udenrigspolitik og presse andre stater til at tilpasse sig Kinas interesser.«

Hvordan ser vi det?

»Kina formår at lægge et hårdt pres på andre lande, når Kinas interesser bliver trådt under fode.«

»Nordmændene var i seks år udsat for politisk isolation af Beijing (efter systemkritikeren Liu Xiaobo i 2010 blev tildelt Nobels Fredspris, red). Kina har også tidligere lagt massivt økonomisk og politisk pres på Sydkorea (pga. et installationen af et amerikansk missilforsvarssystem), og Filippinerne har ligeledes tidligere været genstand for et voldsomt kinesisk pres på grund af konflikten i Det Sydkinesiske Hav

Én ting er at skrive under på sådan et brev. Men hvad kan Danmark gøre for at sige fra over det kinesiske pres?

»Vi bliver nødt til at stå sammen med de øvrige vestlige lande. Vi skal udtrykke kritik og stå sammen med de lande, som bliver ramt - som Canada for eksempel gør nu.«

»Danmark er jo en lille stat i det internationale samfund, og derfor er det endnu vigtigere, at vi koordinerer vores indsats for eksempel i EU til at sige fra over for Kina med en fælles stemme.«

Kina har nægtet, at anholdelserne af de to canadiere hænger sammen med sagen om Huaweis Meng Wanzhou. Canada arresterede hende på anmodning fra USA, som kræver hende udleveret, da de mener, at Huawei og Wanzhou har begået brud på USAs sanktioner mod Iran.

Siden den canadiske anholdelse har Kina også dømt en canadisk statsborger til døden. Han var i forvejen blevet idømt 15 års fængsel i Kina for at forsøge at smugle 222 kilo metamfetamin - gemt i bildæk - ud af landet til Australien.