Dansk udenrigsminister advarer mod Ukraines EU-medlemskab

Et løfte om EU-medlemskab til Ukraine kan opfattes som et fjendtlig signal af Rusland, advarer den danske udenrigsminister Martin Lidegaard. Men ti af EUs medlemslande og fremtrædende EU-kommissær presser på.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den nuværende spændte situation i Ukraine er det utidigt at love Ukraine medlemskab af EU.

Det fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der dermed lægger afstand til EUs ti østlande anført af Polen og Østrig og til EUs kommissær for økonomiske og finansielle forhold, Olli Rehn.

»Hvis vi nu spiller ud med et løfte om EU-medlemskab, vil det kunne opfattes som et fjendtligt træk. Jeg tror, vi skal skaffe os en fælles forståelse med Rusland om, at det både er i EUs og Ruslands interesse, at Ukraine udvikler sig med et meget stærkt samarbejde med både Rusland og EU,« siger Martin Lidegaard til Berlingske.

Ikke desto mindre presser de ti EU-lande i det såkaldte Salzburg forum på for, at EU skal give Ukraine et medlemsperspektiv. De ti lande tæller EUs medlemsstater i Østeuropa og anføres af Polen og Østrig. Også EUs kommissær for økonomiske og finansielle forhold, Olli Rehn, presser på.

»Der er behov for, at vi giver Ukraine et meget klart europæisk perspektiv,« som EU-kommissæren udtrykker det over for avisen Financial Times.

Men det afspejler ikke den konklusion, som EU-landenes udenrigsministre nåede frem til på deres møde om Ukraine forleden, understreger Martin Lidegaard.

»Jeg synes ikke, at det er det signal, der skal sendes nu, og det er heller ikke det signal, som er sendt fra EUs Ministerråd,« siger Martin Lidegaard med henvisning til mødet mellem EUs udenrigsministre, hvor Ukraine "kun" fik løfte om en associerings- og frihandelsaftale med den tilføjelse, at dermed stopper udviklingen i EUs og Ukraines forhold ikke.

Formuleringen åbner ganske vist en dør på klem for medlemskab, men undgår bevidst at udtrykke det direkte.

»Det var en formulering, som det tog adskillige timer at blive enige om, og det dækker over, at der er en uenighed om det her i EU,« siger Martin Lidegaard.

Han understreger dog, at han ikke er imod medlemskab til Ukraine, og han vil ikke udelukke, at Ukraine engang kan få en adgangsbillet til EU.

»Men hvis Ukraine skal tilbydes et medlemskab, så skal vi være sikre på, at det sker i samklang med alle dele af den ukrainske befolkning og med Ukraines store nabo mod øst (Rusland, red.). For i modsætning til Rumænien, Bulgarien og Polen så er en meget, meget stor del af befolkningen i Ukraine etniske russere og russisktalende, og vi ved, at Rusland har meget kontante sikkerhedspolitiske interesser i Ukraine. Og hvis vi nu spiller ud med et løfte om EU-medlemskab, vil det kunne opfattes som et fjendtligt træk,« fastslår Martin Lidegaard.