Dansk torturoffer har sultet i 40 dage

Den fængslede menneskerettighedsforkæmper Abdulhadi al-Khawaja kan nu være så svag, at han ikke ved, hvad han selv gør, vurderer overlæge.

Aktivister demonstrerer for løsladelsen af den nu livsfarligt sultestrejkende Abdulhadi al-Khawaja. Fold sammen
Læs mere
Foto: HAMAD I MOHAMMED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 40 dage har den danske statsborger og menneskerettighedsforkæmper Abdulhadi al-Khawaja sultet sig selv i et fængsel i Bahrain. Det er faretruende lang tid, understreger Jens Kondrup, overlæge ved Rigshospitalets Ernæringsenhed, som nu advarer om, at dansk-bahraineren kan være så svag, at han ikke længere ved, hvad han gør.

- Han kan være så apatisk lige nu, at han er fuldstændig ligeglad med sit liv. Det er karakteristisk for sultestrejkende, at de bliver ligeglade med det hele - en slags zombier, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Jens Kondrup baserer sin vurdering på Abdulhadi al-Khawaja forhistorie, som blandt andet omfatter systematisk tortur og to tidligere sultestrejker.

Abdulhadi al-Khawaja har tilbragt 12 år i eksil i Danmark, men blev arresteret under demonstrationerne mod Bahrains kongestyre i april sidste år. Sidenhen er han blevet fængslet, tortureret og idømt en livstidsdom ved en militærdomstol. Nu har han sultestrejket i 40 dage under overskriften »frihed eller død«.

Hans familie fortæller, at han er for udmattet til at stå op og derfor ligger ned dagen lang. For nylig har han afvist at få lægetjek i fængslet, fordi han ikke vil lade Bahrains regering sprede falske oplysninger om hans helbred.

Ifølge Jens Kondrup er det hævet over enhver tvivl, at al-Khawaja er i kritisk tilstand:

- Det afgørende for, hvor længe man overlever en sultestrejke, er, hvor meget fedt- og muskelvæv, man havde, da man begyndte. Ud fra, hvad jeg kan se, var Al-Khawaja i forvejen tynd, så han er nu nået til et kritisk punkt, siger Jens Kondrup, som vurderer, at dansk-bahraineren har tabt omkring ti kilo eller ca. 15 procent af sin kropsvægt.

- På nuværende tidspunkt er han udmattet, helt kraftesløs og apatisk, siger han.

Som eksempel nævner han, at Abdulhadi al-Khawaja kan være for udmattet til at hoste slim op fra lungerne, hvilket øger risikoen for, at slimen sætter sig og giver lungebetændelse. Desuden vil hans krop nu have opbrugt så mange proteiner, at hans hud er blevet tynd som pergament, forklarer Jens Kondrup.

- Det betyder større risiko for sår og infektioner, siger han.

- Og hans immunsystem er i forvejen så svagt, at selv en lille infektion kan være meget farlig.

EU fordømmer volden i Bahrain

Uden for fængslet i Bahrains hovedstad Manama fortsætter de voldelige sammenstød mellem uropoliti og demonstranter.

EU fordømte i sidste uge Bahrains gentagne brud på menneskerettighederne og forlangte, at regeringen omgående standsede den »overdrevne brug af vold« - herunder omfattende brug af blandt andet tåregas og tortur.

Desuden krævede EU, at alle politiske fanger - særligt Abdulhadi al-Khawaja - blev løsladt.

Fra dansk side har udenrigsminister Villy Søvndal forsikret, at han og Udenrigsministeriet gør alt, hvad de kan for at få den fængslede dansker løsladt og sendt til Danmark for at blive lægebehandlet.

- Vi følger sagen minutiøst, og vi forfølger alle de spor, vi vurderer, kan få bragt denne både urimelige og ulykkelige sag til en ende, herunder om nødvendigt på højeste niveau, har Søvndal sagt til Berlingske Nyhedsbureau.

50 menneskerettighedsgrupper, herunder Amnesty International og Human Rights Watch, har appelleret til Bahrain om at løslade Abdulhadi al-Khawaja.