Dansk støtte til våbenembargo

Udenrigsminister Martin Lidegaard er parat til at drøfte et EU-forbud mod eksport af våben til Rusland og er klar med penge og observatører til Ukraines præsidentvalg.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (t.v.) mødtes med Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier i Københavns Lufthavn. »Hvis Rusland optrapper konflikten i det østlige Ukraine, og vi skal gå videre til fase tre i sanktionerne, er en våbenembargo et oplagt område at kigge på,« siger Martin Lidegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL GOTTSCHALK/PHOTOTHEK / H
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En våbenembargo over for Rusland er »et oplagt område at kigge på«, hvis EU-landene skal optrappe sanktioner over for Rusland til fase tre. Det fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

»Hvis Rusland optrapper konflikten i det østlige Ukraine, og vi skal gå videre til fase tre i sanktionerne, er en våbenembargo et oplagt område at kigge på,« siger Martin Lidegaard.

Danmarks eksport af våbenudstyr til Rusland er forsvindende lille, men der er flere andre EU-lande – ikke mindst Frankrig – hvis våbeneksport til Moskva løber op i millioner af euro, og derfor er det slet ikke givet, at de 28 EU-lande kan enes om en våbenembargo.

Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl, kalder det hyklerisk, at EU ikke allerede har straffet Rusland med en våbenembargo.»Det er grotesk. Med den ene hånd sender vi F-16-fly af sted for at patruljere over de baltiske lande og dermed vise muskler over for russerne. Samtidig sælger vi med den anden hånd våben til Rusland,« siger Christian Juhl.

Tyskland, der ellers i EU-regi beskyldes for at holde igen med skærpede sanktioner over for Rusland, har allerede suspenderet våbeneksport til russerne til en værdi af 5,18 millioner euro. Den gjorde den tyske regering allerede 8. april, men gik stille med dørene, og derfor blev det først offentliggjort i den forløbne weekend, og kun fordi partiet De Grønne havde boret i sagen.

Støtte til valgobservatører

Martin Lidegaard understreger, at han ikke længere er i tvivl om, »at Rusland er direkte involveret i det østlige Ukraine og helt eller delvist styrer og beordrer det, der foregår«.

»Rusland udøver en markant indflydelse. Det er efterhånden hævet over enhver tvivl, og det bestyrkes af, at Rusland hverken siger eller gør noget for at deeskalere konflikten,« siger Martin Lidegaard.

Han oplyser, at det overvejes at indkalde EUs udenrigsministre til et ekstraordinært møde i næste uge, hvor det så måske kan besluttes at skærpe sanktionerne, så de også rammer konkrete russiske virksomheder.

»Der er ingen tvivl om, at sanktionerne har en effekt og rammer russerne uden at ramme os ret meget. Det er blevet usikkert at investere i Rusland,« fastslår Martin Lidegaard, der er parat til at støtte Ukraines præsidentvalg 25. maj økonomisk og med valgobservatører til missionen under Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE.

Flere eksperter har ellers forudset, at OSCE ville opgive at sende observatører til præsidentvalget på grund de prorussiske separatisters tilfangetagelse i fredags af en gruppe af OSCEs folk i det østlige Ukraine. Men i går oplyste OSCE, at den netop har afsluttet et besøg i Østukraine for at forberede valget, og at organisationen planlægger flere tilsvarende besøg i de kommende uger.

»Vi skal ikke lade os kue af enkelte ekstreme elementer,« siger Martin Lidegaard.