Dansk solforsker hænges ud i nyt ”Climategate”

- Det gør mig deprimeret. Sådan siger sol-klimaforskeren Henrik Svensmark om en ny Climategate-mail, hvor danskeren udstilles som på ”den forkerte side” i klimaforskningen.

Henrik Svensmark Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med næsten perfekt timing op til den kommende FN-klimakonference COP17 i Durban, Sydafrika, har en eller flere anonyme personer offentliggjort ca. 5.000 nye interne mails i det, der nu betegnes som Climategate 2.0.

I 2009, kort før COP15 skulle rulle af sted i København, blev den fremtrædende klimaforskningsenhed CRU ved University of East Anglia i England udsat for hacking, hvorved man skaffede sig adgang til titusindvis af interne mails fra en lang række af klodens førende klimaforskere. Climategate blev det kaldt.

I første omgang offentliggjorde hackergruppen ca. 1.000 mails, hvoraf flere umiddelbart fremstod pinagtige, især fordi de var revet ud af en sammenhæng og ikke ment for offentliggørelse.

Men nu flyder internettet (via en server i Rusland) altså over af hele 5.000 nye mails fra den samme hacking af CRU for godt to år siden. Og i flere af de nye optræder kendte danske forskere, herunder sol-klimaforskeren Henrik Svensmark, der er kendt for sin omdiskuterede teori om den skiftende solaktivitets betydning for skydannelse og dermed for klodens klima.

En af de nye mails – med chefen for CRU, Phil Jones, som afsender - kan således tolkes som et forsøg på at forhindre, at der skal tages hensyn til såkaldte klimaskeptiske røster i FN-klimapanelet IPCC. Og det drejer sig om Svensmark.

I den omtalte mail, der er helt tilbage fra 2004, skriver Phil Jones således:

"Det er vitalt, at vi får folk (angiveligt i IPCC – red.), som vi kender og kan stole på (...). Brugbare folk kan være Baldwin, Benestad (har skrevet om sol/sky-emnet – på den rigtige side, med andre ord anti-Svensmark)”.

Henrik Svensmark er ikke særlig forbløffet over mailen.

- Men det er sjovt at se på tryk og dermed få bekræftet, at det fungerer på den måde, siger han.

- Det viser, at der har været en agenda for de her forskere – en kamp om at få de ’rigtige’ meninger frem. Og det har absolut intet med videnskab at gøre. Det viser, at IPCC er et politisk og ikke et videnskabeligt organ. Man ønsker at styre processen med det resultat, at det, der står i IPCC-rapporten, får en slagside på mit felt. Det gør mig deprimeret at læse.

Mailen er syv år gammel. Kan meget ikke have ændret sig siden?

Det har jeg ikke specielt meget tiltro til. Jeg har hørt, at der kommer et helt kapitel om solaktiviteten i den kommende IPCC-rapport. Men jeg har absolut ingen forventning om en afbalanceret redegørelse på området, siger Henrik Svensmark, der aldrig er blevet spurgt, om han vil være IPCC-medforfatter.

- Men jeg ville også takke nej, selv om jeg blev spurgt, slutter han.

Flere andre danske klimaforskere, herunder Jens Hesselbjerg Christensen og Martin Stendel fra DMI, er også blevet udsat for hacking af deres mails til CRU. Disse offentliggjorte mails er dog ikke specielt opsigtsvækkende, selv om de giver et nøglehulsblik ind i de passionerede videnskabelige diskussioner, der løber forud for offentliggørelse af videnskabelige rapporter.

- Overordnet set skriver jeg ikke noget, som ikke tåler offentlighedens lys, siger Jens Hesselbjerg Christensen, der er en af IPCCs hovedforfattere.
 
- Men jeg synes, at det er et stort etisk problem, at man bruger disse mail, der er revet ud af deres sammenhænge, til at svine klimavidenskaben til. Det er ækelt at være vidne til.

Hesselbjerg mener i øvrigt ikke, at den nævnte mail om Svensmark er helt så slem, som den umiddelbart kan tolkes.

- Med al respekt for Henrik Svensmark, så kan hans argumentation til tider være noget skinger. Der høres også skingre stemmer i den bredere klimaforskning, så det, det handler om, er at finde en balance, siger han.

Henrik Svensmark har dog ikke selv meget tilovers for den norske klimaforsker Rasmus E. Benestad, der nævnes i Phil Jones’ mail som værende på ”den rigtige side”.

- Han har ikke offentliggjort noget, der er værd at skrive hjem om på solforskningsområdet, siger solforskeren.

Chefen for CRU, professor Phil Jones, har allerede givet en forklaring på en række af de nye offentliggjorte emails - herunder den, hvor Henrik Svensmark optræder.

Phil Jones forklarer, at mailen ”var relateret til udvælgelsen af medvirkende forfattere, ikke IPCC-udpegede kapitel-forfattere, som jeg ikke har nogen indflydelse på. Det handler om forskere, som vi kan stole på, kan skrive en koncis og klar tekst.”

Phil Jones mener i øvrigt, at den nye bunke af mails helt overordnet udtrykker ”åben og ærlig meningsudveksling mellem videnskabsfolk.”

Du kan selv søge i de 5.000 hackede mails på denne side.