Dansk politiagent forklædt som russisk storsvindler er blevet truet i norsk sag

Dansk politiagent er blevet truet i norsk sag. Hel by er tvangsevakueret i californisk flammehelvede. Gucci skrotter alle pelsprodukter i bæredygtighedens navn. Få overblikket over nattens nyheder her.

Tre danske politifolk har været undercover i Oslo, hvor de udgav sig for at være fra den russiske mafia. Målet var at fælde en bande narkokriminelle. 13 personer er nu tiltalt i sagen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Dansk politiagent er blevet truet i norsk sag

Ekstraordinære forhold er sat i værk, når tre danske politiagenter torsdag ifølge planen udspørges i byretten i Oslo.

De optræder som 243 A, 244 A og 245 A via videolink til retslokalet, og skærmen med mændene kan kun ses af dommere og forsvarere i den såkaldte Sult-sag.

Tidligere spillede de rollerne som Tiller, Danny og Mugge. Tre barske fyre, der havde kontakter i den russiske mafia, og som kørte i store biler.

Det lykkedes for trioen at infiltrere en gruppe, som ifølge norsk politi står bag meget alvorlig kriminalitet. 13 mænd er nu under anklage for blandt andet narko, planlægning af røveri mod en værditransport på et Swissair fly og for at forberede et drab.

Af hensyn til undercover-betjentenes sikkerhed og mulighed for at fortsætte deres arbejde, skal de vidne anonymt fra en ukendt lokalitet, som dog hverken er hos politi eller anklagemyndighed, fremgår det af en kendelse, som byretten i Oslo har afsagt.

Deres flere måneder lange hemmelige operation, som sluttede i august 2015, var risikabel.

En af de tiltalte har sendt en sms med trusler mod én af agenterne, fremgår det af en kendelse fra Borgating landsret. Her kan man også læse, at der i miljøet er fundet en række våben. En af de nu tiltalte har sagt til en agent, at gruppen skulle bruge våben for at skyde mod politiet.

De danske betjente deltog i kriminalitet og gjorde det grove arbejde. Først smuglede de 38 kilo hash og 12 kilo marihuana fra Holland til Norge i juni 2015. Og et par måneder senere sørgede de for transport af 20 kilo ecstasy, fremgår det af anklageskriftet.

Om politiagenterne opmuntrede de nu tiltalte til lovovertrædelser, som ellers ikke være begået, ventes at blive et centralt tema, når forsvarerne stiller spørgsmål.

- Jeg opfordrer politiet til at bevise, at min klient var i gang med det, før de tog kontakt til ham og hans bror, har advokat Vigar Lind Iversen sagt til avisen VG.

Blandt andet på grund af den usædvanlige efterforskningsmetode har sagen fået stor bevågenhed i norsk presse. Forud for torsdagens afhøring har journalisterne fået en lodret instruks af byretten. De må ikke viderebringe oplysninger, som på nogen måde kan afsløre agenternes identitet. Desuden må pressen ikke gengive navnet på agenternes norske føringsofficer.

/ritzau/

Hel by er tvangsevakueret i californisk flammehelvede

De voldsomme naturbrande i det nordlige Californien er fortsat ude af kontrol.

Onsdag er vinden taget til i styrke, og det giver næring til flammerne, som har ødelagt tusindvis af boliger og dræbt mindst 21 mennesker.

Det er det største antal dødsofre for naturbrande i delstaten siden 1991, da 25 mennesker omkom i Oakland Hills.

Den værste naturbrand i Californien fandt sted i 1933, da 29 mistede livet i Griffith Park i Los Angeles, skriver Reuters.

Denne gang hærger hovedparten af de mange naturbrande Californiens berømte vindistrikter nord for San Francisco.

AP rapporterer fra området, at brandfolk fortsat er ude af stand til at få inddæmmet flammerne. Brandene begyndte for tre dage siden.

Tusindvis er på flugt fra flammerne, og onsdag har myndighederne beordret en hel by evakueret. Calistoga, som byen hedder, har godt 5000 indbyggere.

I naboamtet Sonoma er dele af byen ved samme navn blevet evakueret. Det samme gælder for Boyes Hot Springs.

Politi har advaret beboere om, at vind kan få naturbrandene til at skifte retning, så flammerne får direkte kurs mod Sonoma og byens befolkning på 11.000.

- Det er rigtigt slemt. Den vil brænde som et stearinlys, siger en af byens beboere til AP.

Alle frygter, at vinden vil blive endnu kraftigere. Det er vindstød, som sender gløder fra brande videre til nye områder, som så bliver antændt.

Lav luftfugtighed og knastørt vejr i området giver ild optimale betingelser for at sprede sig.

Flammer havde onsdag eftermiddag lokal tid brændt igennem næsten 700 kvadratkilometer by- og landområder.

- Tag ikke fejl. Det er en alvorlig, kritisk og katastrofal begivenhed, siger Ken Pimlott, chef for Californiens myndighed for skov- og brandbeskyttelse.

Ifølge brandvæsnet i delstaten er antallet af brande onsdag steget til 22 fra 17 tirsdag.

- Det her er en af de største og mest alvorlige, og det er ikke slut endnu, siger Californiens guvernør, Jerry Brown, på et pressemøde.

Omkring 8000 brandfolk og andet personale bekæmper flammerne. Desuden "vælter" hjælp ind fra andre delstater som Arizona, Nevada, Oregon og Washington, skriver AP.

/ritzau/

Tyrkiet: Danmark hindrer terrorkamp ved at afvise udlevering

Det er et "tilbageslag i den internationale kamp mod terrorisme", når Danmark ikke udleverer en 42-årig terrormistænkt mand til Tyrkiet.

Sådan lyder kritikken fra det tyrkiske udenrigsministerium, dagen efter at en 42-årig usbeker blev løsladt fra varetægtsfængsling i Danmark.

De tyrkiske myndigheder mistænker ham for at have skaffet de våben, der blev brugt ved et angreb på natklubben Reina i Istanbul nytårsdag 2017.

Tyrkiet havde begæret manden udleveret fra Danmark, men det afviste Rigsadvokaten altså tirsdag. Derfor blev han i stedet løsladt.

- Danmarks beslutning om at afvise Tyrkiets anmodning om udlevering af personen, der mistænktes for at være direkte relateret til terrorangrebet, hvor 39 personer med forskellige nationaliteter blev dræbt, er et tilbageslag i den internationale kamp mod terrorisme, lyder det.

Udtalelsen kommer i en pressemeddelelse fra det tyrkiske udenrigsministerium, skriver det statslige nyhedsbureau Anadolu.

Her kalder ministeriet i øvrigt Danmarks beslutning for en "krænkelse af FN's beslutninger om bekæmpelse af Islamisk Stat".

Samtidig understreger ministeriet, at Tyrkiet selv har gjort meget for at bekæmpe den militante gruppe Islamisk Stat.

- Derfor burde alle parter handle med samme beslutsomhed, lyder det.

Den 42-årige mand, der er bosat i Vejle, havde siddet varetægtsfængslet siden 19. juli, efter at Tyrkiet bad om at få ham udleveret. Han er fra Usbekistan, men har boet en årrække i Danmark.

Mandens forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, kunne tirsdag ikke komme nærmere ind på, hvorfor den 42-årige ikke blev udleveret.

- Rigsadvokaten har besluttet, at han ikke kan udleveres til Tyrkiet, og derfor er han blevet løsladt, lød udtalelsen fra Michael Juul Eriksen.

Hos Sydøstjyllands Politi fortæller chefanklager Jan Østergaard, at den 42-årige oprindeligt blev fængslet, fordi Tyrkiet vil have ham udleveret.

- Når Rigsadvokaten så afgør, at han ikke kan udleveres, bortfalder begrundelsen for at holde ham varetægtsfængslet, forklarede han tirsdag.

Politiet efterforsker dog fortsat sagen. Og manden er stadig sigtet for at have hjulpet med at levere våben til angrebet.

/ritzau/

Trump nominerer erfaren kvinde til sikkerhedsminister

Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil pege på Kirstjen Nielsen, som ny sikkerhedsminister, for Homeland Security, der står for den nationale sikkerhed i USA.

Det meddeler Det Hvide Hus i en pressemeddelelse på sin hjemmeside.

Nomineringen kommer efter adskillige amerikanske medier har erfaret, at Nielsen var indstillet til at blive ny kvinde på posten.

Nielsens nuværende position er som vicestabschef i Det Hvide Hus, men hun har tidligere arbejdet under to forskellige amerikanske præsidenter i sikkerhedsministeriet. Både under George W. Bush og Donald Trump.

Det er hun den første kandidat til posten, der har, skriver Det Hvide Hus, der også fremhæver hendes "omfattende professionelle erfaring med national sikkerhed".

CNN har talt med flere anonyme embedsmænd i Homeland Security om udnævnelsen.

Her nævnes det, at Trumps stabschef, John Kelly, har haft en del at skulle have sagt i nomineringen.

- Beslutningen ville ikke være blevet taget uden stabschefens støtte, siger en kilde tæt på John Kelly til CNN.

Kilden tilføjer også, at Kirstjen Nielsens vil være langt mere erfaren og have mere viden, end andre der kunne have sikret sig nomineringen.

Her nævnes det, at Nielsen i kraft af hendes nuværende job i Trumpadministrationen har kunne bygge relationer med alle medlemmer af regeringen og de øverste medarbejdere i Homeland Security.

Ligesom hun har haft unik adgang til præsidenten i kraft af de rejser og møder, hun har deltaget i sammen med stabschefen John Kelly.

Hvis Kirstjen Nielsen udnævnes til posten, vil hun skulle overtage for Elaine Duke, der har siddet midlertidigt på posten siden John Kelly forlod den for at blive Trumps stabschef.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har endnu ikke selv kommenteret nomineringen.

/ritzau/

Gucci skrotter alle pelsprodukter i bæredygtighedens navn

Det italienske modehus Gucci oplyser, at det fra næste år vil droppe pels i alle produkter.

Desuden vil firmaet bortauktionere alle dets resterende pelsprodukter. Alle pengene fra auktionerne vil gå til organisationerne Humane Society International og LAV, der arbejder med dyrevelfærd.

Det var modehusets administrerende direktør, Marco Bizzarri, der onsdag annoncerede de nye tiltag under et foredrag på London College of Fashion.

Ændringerne træder i kraft fra Guccis forårs-sommer-kollektion i 2018.

- Dette skal vise vores engagement, når det kommer til at gøre bæredygtighed til en indbygget del af vores forretning, sagde Bizzarri.

Han giver æren for det nye tiltag til Guccis kreative chef, Alessandro Michele. Han har været på posten siden 2015.

- Da jeg skulle finde en ny kreativ chef, ville jeg finde en, der kan se vigtigheden af disse værdier. Det fornemmede jeg straks, at Alessandro kunne, sagde Bizzarri.

Gucci bliver dermed en del af gruppen Fur Free Alliance (pelsfri alliance). Alliancen har mere end 40 medlemmer, som alle går ind for dyrevelfærd og promoverer alternativer til pels i modeindustrien.

Kitty Block, der er administrerende direktør for Humane Society International, siger, at Gucci har taget en "medmenneskelig beslutning".

- Når Gucci bliver pelsfri, er det en kæmpe game changer. Det kommer til at have en stor effekt i resten af modeverdenen, at dette gigantiske, italienske modehus dropper pels på grund af den grusomhed, der er forbundet med pels, siger hun i en pressemeddelelse.

Gucci er et af verdens mest indflydelsesrige modehuse. Det blev grundlagt i 1921 i Firenze.

/ritzau/AFP

Dansk mikrobryggeri lancerer Twin Peaks-øl

Inkarnerede fans af tv-serien Twin Peaks kan nu skylle afsnittene ned med danskbrygget øl, der tager udgangspunkt i kultserien.

Bryggeriet Mikkeller lancerer i samarbejde med Twin Peaks-instruktør David Lynch en lille serie bestående af tre specialøl.

Det sker på instruktørens Festival of Disruption, der finder sted i Los Angeles den kommende weekend, oplyser mikrobryggeriet i en meddelelse på sin hjemmeside.

Deltagere i festivalen kan vælge mellem en pilsnerøl, en stout og en ale.

Alle tre er navngivet med referencer til Twin Peaks-universet.

"Log Lady Lager", Damn Good Coffee Stout" og "Red Room Ale" står der på de tre etiketter.

Idéen om at få David Lynch til at samarbejde om øllene kommer fra Mikkellers afdeling i New York City.

- Mikkellers hold i NYC elsker Twin Peaks og kender ved et heldigt sammenfald nogle gode mennesker, der samarbejder med David Lynch. Da samtalen kom i gang, blomstrede idéerne, siger Jim Raras, direktør for Mikkeller Brewing i New York.

David Lynch har bidraget til alle faser i processen. Både med at finde de rette navne til øllene og deltage i prøvesmagningerne.

Men især designet af øldåserne og etiketterne fangede den legendariske amerikanske instruktørs opmærksomhed, fortæller bryggeriet.

- Hver illustration er baseret på ikoniske scener fra Twin Peaks, og paletten af farver er også taget fra tv-serien, forklarer Keith Shore, der har titel af art director hos Mikkeller.

En af de tre specialøl, "Damn Good Coffee Stout", er brygget på havregryn samt kaffe fra David Lynch's eget kaffemærke.

Det var FBI-agenten Dale Cooper, der i den originale Twin Peaks fra 1990 nærmest gjorde udtrykket "damn good cup of coffee" synonym med serien.

En række kendte musikere og bands som Bon Iver, Sharon Van Etten, Tv on the Radio, The Kills og Moby optræder på instruktørens festival i weekenden. Lynch selv kommer også på scenen.

Festivalens temaer er musik, meditation, film og kunst.

/ritzau/

LÆS MERE