Dansk politi hjælper Malmøs betjente

Politistyrken i København har lånt deres robuste Unimog-køretøj ud til kollegaerne i Malmø. »Unimoggen« kan bl.a. fjerne de brændende biler, som mødte svensk politi i nat.

Politifolk bruger en Unimog til at fjerne barrikader i brand på hovedvejen ved Rosengård-kvarteret i Malmø torsdag nat. Fold sammen
Læs mere
Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hundredvis af skånske betjente blev torsdag nat kaldt ud på gaderne i Malmø for at bremse en stor gruppe unges optøjer. Men det svenske politis eget beredskab er ikke tilstrækkeligt til at genskabe hverdagen i Malmø.

De har fået brug for et såkaldt Unimog-køretøj udlånt af politiet i København. En »Unimog« er en lastbil med en stor grab, der kan fjerne de udbrændte biler, der har stået tilbage efter urolighederne. Køretøjet er en typisk del af militært materiel, og det danske politi bruger den gerne under demonstrationer.

- Vi har bl.a. brugt den, når der har været uroligheder og barrikader på Christiania og Nørrebro, siger informationschef i Københavns Politi, Flemming Steen Munch.

Han fortæller, at der er et velfungerende kollegialt forhold mellem de danske betjente og deres svenske kollegaer. Dansk politi er ofte i Sverige for at se, hvordan de løser opgaver på den anden side. Inspirationen går også den anden vej, ligesom man hjælper hinanden med ekstra udstyr, hvis det kniber.

Der er en klar grænse for hjælpen
Men lige meget, hvor meget konflikten mellem ungdomsgrupper og politi i Malmø eskalerer, vil de danske betjente ikke selv gå ind i krydsilden. Mennesker bliver ikke lånt ud, understreger Flemming Steen Munch.

- Danske betjente har ingen autorisation til at fungere som myndighed på svensk jord, siger han.

Til gengæld ringer Københavns Politi til svenskerne, hvis de ved, at ballademagere er på vej over sundet.

Tidligere har autonome fraktioner fra Danmark eksempelvis deltaget i uroligheder på tværs af grænserne i Europa. Politienheden i Skåne oplyser, at autonome grupper var aktive medspillere torsdag nat sammen med beboere fra Rosengården og hooligans fra fodboldmiljøet.

- Der er ingen danske politifolk her, men vi holder løbende kontakt. Det er sket før, at aktivister fra Danmark er kommet herover. Men det er ikke tilfældet endnu, har det lydt fra det svenske politis talsperson Ewa-Gun Westford.