Dansk på svenske skoleskemaer

Interessen for at etablere 'øresundsklasser' og lære dansk boomer i Malmø.

Interessen for at lære dansk i Sverige er så stor, at Malmøs første øresundsklasse sandsynligvis bliver en realitet efter sommerferien, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Dermed kommer dansk sprog, geografi og historie på skemaet for de børn, hvis forældre mener, at det traditionelle svenske skoleskema ikke slår til.

»Vi regner med, at øresundsklassen etableres efter sommerferien. Enten som børnehaveklasse eller som 1. klasse. Men det afhænger af, hvor mange tilmeldinger vi får,« siger Susanne Månsson, vicerektor på Geijerskolan i Malmø, der er den skole i Sverige, der er længst fremme på området.

Forskellen i forhold til en traditionel svensk skoleklasse er, at lærerne i øresundsklassen skal tale både dansk og svensk, og at eleverne skal lære at læse bøger på dansk, forklarer Susanne Månsson.

For tiden er der på skolen et pilotprojekt, hvor konceptet i mindre udgave bliver testet. Her kan øresundstemaet vælges som et ekstra fag ved siden af det traditionelle svenske skema.

Jesper Fledelius-Gehrke, nyvalgt bestyrelsesmedlem i foreningen Øresundsborger, er en af de danskere, der har presset på for at få etableret øresundsklasser.

»Jeg vil bare gerne have at min datter vokser op og kan begge sprog. Hun skal kunne vælge frit. Jeg mener, at det er oplagt, at vi giver vores børn en chance for at blive øresundsborger,« siger han.Kilde: Morgeavisen Jyllandsposten