Dansk mindretal får borgmester i Flensborg

Simon Faber fra det danske mindretalsparti SSW vinder valget til posten som overborgmester i Flensborg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det lykkedes det danske mindretals parti i Sydslesvig, SSW (Sydslesvigsk Vælgerforening), at vinde kampen om overborgmesterposten i Flensborg, skriver Flensborg Avis.

Flensborgs ny overborgmester hedder Simon Faber. Han fik 54,2 procent af stemmerne og slog CDU's og De Grønnes kvindelige kandidat, Elfi Heesch, der fik 45,2 procent ved omvalget søndag.

Det er første gang i mere end 60 år, at overborgmesterposten i Flensborg går til det danske mindretals parti i Sydslesvig.

Ved den første valgrunde for tre uger siden gik de to kandidater videre efter at have sorteret de øvrige syv kandidater fra, og selv om Elfi Heesch i første valgrunde fik godt 1000 stemmer flere end Simon Faber (5067 mod 3925), var billedet vendt om ved søndagens omvalg.

Simon Faber fik 9236 stemmer, mens Elfi Heesch måtte nøjes med 7628 stemmer.

Kun 23,3 procent af de godt 73.000 valgberettigede havde afgivet deres stemme, og det er endnu mindre end ved første valgrunde, da valgdeltagelsen lå på 27,1 procent.

Simon Faber er født i Tyskland af tyske forældre, men har gået på dansk skole og taler derfor perfekt dansk.

Han er cand.mag. i musikvidenskab og tysk fra Aarhus Universitet. Han har arbejdet som konsulent i Danmark, og han er også dansk gift.

Simon Faber har i valgkampen især slået på, at Flensborg skal vende blikket mere mod nord og udnytte placeringen lige midt i det dansk-tyske grænseland.

Han er født og opvokset i Flensborg, mens modkandidaten, Elfi Heesch, kommer fra Hamburg.

/ritzau/