Dansk milliardrabat på EU-bidrag genoplives i frisk forslag

Med små besparelser hist og her har EU-Kommissionen fundet 20-30 milliarder euro i budgetforslag.

(ARKIVFOTO) (Photo by kenzo tribouillard / various sources / AFP). Fold sammen
Læs mere
Foto: KENZO TRIBOUILLARD

Finsaksen er fundet frem i EU-Kommissionen, som fredag har været i gang med at klippe toppe af en række programmer i det budgetudspil, som EU-landene arbejder på at lande en aftale om.

Samtidig lægger EU-Kommissionen op til, at rabatterne, som blandt andet Danmark nyder godt af nu, bevares i budgetperioden fra 2021-2027.

»Det med at udfase rabatterne var ikke gangbart,« siger en kilde i EU-Kommissionen til Ritzau.

Danmark har i den igangværende budgetperiode en rabat på EU-bidraget på en milliard danske kroner årligt. Fire andre EU-lande har rabatter indtil nytår. Storbritannien, som har forladt EU, er et af dem.

Der er dog alene tale om et teknisk dokument, som EU-Kommissionen har sendt rundt til stats- og regeringscheferne. De ventes fredag aften omsider at mødes igen efter en lang række samlinger i mindre konstellationer.

Det tekniske dokument anviser mulige »besparelser« for over 24 milliarder euro.

Disse medfører, at den procentsats af EU's bruttonationalprodukt, som budgetrammen fremstilles som, vil blive en smule mindre: 1,069.

Kompromisforslaget fra før topmødet, fremlagt af EU-præsident Charles Michel, lød på 1,074 procent af bruttonationalindkomsten (bni).

Af det tekniske dokument fremgår, at man vil spare lidt på EU's store forskningsprogram, rumprogrammet og udviklingsstøtte - og en række andre punkter.

Dog lægger det op til at bruge en smule mere på at sikre en retfærdig overgang til klimaneutralitet.

/ritzau/