Dansk milliardær vil være hotelkonge i Skotland

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen har via et ejendomsselskab købt bygningen, hvor Edinburghs ældste stormagasin ligger. Nu frygter lokale, at stormagasinet skal ud og erstattes af hotel, butikker og cafeer. Købet af ejendommen og planerne er blot en af mange investeringer, som tøjmilliardæren har foretaget i Skotland.

Her er Anders Holch Povlsens bygning i skotske Edinburgh. I dag rummer bygningen et stormagasin, men den danske milliardær vil bygge blandt andet hotel i den. Fold sammen
Læs mere
Foto: robertharding/Ritzau Scanpix.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er manden, der ejer mest jord i hele Skotland.

Nu kan han ende som skotsk hotelkonge. Det står klart efter offentliggørelsen af hans planer for en ikonisk ejendom midt i den skotske by Edinburgh.

Det vækker stærke følelser i Edinburgh, hvor udenlandske rigmænds opkøb af jord, skov og nu ejendomme i forvejen hører til blandt de mest omdiskuterede emner.

»Jeg er helt ødelagt. Elskede at komme der som barn,« skrev Tracy Andrew på Facebook ifølge avisen Edinburgh Evening News og fik følge af Lynne Little, der konkluderede: »Det er sørgeligt, men var kun et spørgsmål om tid. Godt at høre, at de nye ejere vil beholde facaden.«

Det var i 2017, at Anders Holch Povlsen gennem et ejendomsselskab smed omkring 50 mio. pund, svarende til ca. 430 mio. kr., på bordet, da han fik mulighed for at købe den såkaldte »Jenners-bygning« i den fine gamle del af Edinburgh.

Bygningen har gennem mere end 180 år huset byens og et af verdens ældste stormagasiner, Jenners. Det var i mange år byens fineste og i hvert fald største stormagasin og er kendt for den store sandstensbygning, som blandt andet har en atriumgård, som traditionelt rummer byens juletræ og de klassiske britiske julearrangementer.

Anders Holch Povlsen, adm. direktør i Bestseller Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto/Bestseller.

Omfattende renovering

Nu kan stormagasinets dage i den fine bygning være talte, når ejendommen efter planen skal bygges totalt om, og fremover skal rumme hotel, restauranter, cafeer og adskillige butikker, skriver Edinburgh Evening News.

»Projektet handler først og fremmest om at sikre bevarelsen af den unikke historiske bygning i Edinburgh. Allerede da vi købte bygningen, vidste vi, at der fulge et stort ansvar med købet. Derfor tager vi opgaven meget seriøst,« siger Anders Krogh, der er projektleder for Anders Holch Povlsens ejendomsselskabs planer for bygningen, til Edinburgh Evening News.

Jenners er idag ejet af House of Fraser, som igen er ejet af en af Storbritanniens rigmænd, ejeren af sportskæden Sportsdirect, Mike Ashley. Han er i gang med en større rebranding af sine butikskæder, som er presset af nethandelens fremmarch. Foreløbig vil House of Fraser ikke fortælle, om man bliver eller forlader den ikoniske Edinburgh-bygning.

Anders Holch Povlsens ejendomsselskab fortæller, at man har tilbudt Jenners attraktive vilkår, i forsøget på at få dem til at forblive i bygningen efter ombygningen.

Skotsk kærlighed

Historien går, at Anders Holch Povlsens kærlighed til Storbritannien og især Skotland blev vakt på en fluefisketur i det skotske højland i 1980erne. År senere, i 2006, var han allerede veletableret som en succesfuld tøjmand i Bestseller-koncernen. En del af indtægterne gik til opkøbet af hans første skotske ejendom, Glenfeshie, og siden har han købt jord op i Skotland, hektar på hektar.

Ifølge den seneste opgørelse over hans besiddelser ejer Anders Holch Povlsen i dag omkring 89.000 hektar land i Skotland samt står som ejer af i hvert fald 11 slotte og herregårde. Det gør ham til den største jordbesidder i Skotland, og det har vakt betydelig opmærksomhed i både Skotland og resten af Storbritannien, hvor udlændinges opkøb af jord er et hedt emne.

Frygten i Skotland er, at jordejerne vil lukke den lokale befolkning ude fra skove og jordstykker, noget blandt andre Anders Holch Povlsen har afvist. Holch Povlsen-familien har tidligere præsenteret en omfattende plan for at genskabe den vilde natur på sine jordarealer. Det skal ske gennem et nøje styret program, så får og for mange rådyr fjernes, så den oprindelige flora og fauna kan reetableres.

Anders Holch Povlsen ejer blandt andet jord tæt på Loch Ness. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY BUCHANAN/AFP/Ritzau Scanpix..