Dansk kovending i strid om tyrkisk EU-medlemskab

For tre måneder siden afviste regeringen at afbryde EU-forhandlingerne med Tyrkiet. End ikke midlertidigt. Nu støtter regeringen et fuldt stop for tyrkerne.

Udenrigsminister Anders Samuelsen støtter nu et fuldt stop for forhandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Hvis EU-optagelsesforhandlingerne standses, bør det være, fordi Tyrkiet selv har lukket døren.«

Med dette og flere andre argumenter af­viste udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) under en folketingsdebat for blot få måneder siden at afbryde forhandlingerne med Tyrkiet om EU-medlemskab. End ikke en midlertidig suspendering kunne komme på tale, understregede udenrigsministeren.

I går fortalte han så Udenrigspolitisk Nævn, at regeringen støtter et fuldt stop for forhandlingerne.

»Det er regeringens holdning, at vi skal have sat en stopper for forhandlingerne med Tyrkiet,« sagde Anders Samuelsen efter mødet i nævnet. Kovendingen kommer efter, at den tyske kansler Angela Merkel søndag under en TV-debat forud for det tyske forbundsdagsvalg luftede ideen om, at EU bør diskutere et endeligt stop for medlemsforhandlingerne med Tyrkiet. Udspillet blev straks bakket op af statsminister Lars Løkke Rasmussen, og i går kunne Anders Samuelsen så orientere Folketinget om regeringens kursændring.

Den bakkes op af Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne – omend der i de seneste par dage har været lidt modstridende udmeldinger fra partiernes ordførere.

De radikale kan kun støtte en midlertidig afbrydelse.

»Så længe vi har et håb om, at vi kan presse Tyrkiet i den rigtige retning, giver det mening at fortsætte de såkaldte optagelsesforhandlinger,« siger partiets tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard.

Reformvenlige svigtet

Det var en sådan midlertidig suspendering, som regeringen blankt afviste for blot tre måneder siden, da Enhedslisten foreslog det i Folketinget.

»Spørgsmålet er, hvordan vi bedst støtter det formål (at Tyrkiet kan komme tilbage på et demokratisk spor, red.),« sagde Anders Samuelsen under debatten.

»Gør vi det ved at lukke ned for EU-optagelsesforhandlingerne, selv om vi siger, det er midlertidigt? Og er et EU, der lukker døren i, noget, der vil styrke de reformorienterede kræfter? Det tror jeg ikke. Tværtimod tror jeg, at de reformvenlige kræfter vil få det endnu sværere end i dag, hvis EU afbryder optagelsesforhandlingerne. Det vil med stor sandsynlighed blive udnyttet af præsident Erdogan og AKP-regeringen som bevis på, at EU alligevel aldrig har været seriøs i diskussionen om Tyrkiet og EU,« fastslog udenrigsministeren.

Hvad med flygtningeaftalen?

Ifølge Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har regeringen mistet troen på Tyrkiets præsident Erdogan.

»Jeg tror, at det er erkendelsen af, at Erdogan holder fast i den autoritære linje,« siger Michael Aastrup, der allerede for et år siden erklærede, at EU-forhandlingerne burde afbrydes.

EU er jo dybt afhængig af flygtningeaftalen med Tyrkiet. Tror du, at Erdogan nu kan finde på at opsige den?

»Nej, Tyrkiet har hårdt brug for de penge, som landet får af EU som led i flygtningeaftalen. Tyrkiets økonomi har lidt voldsom skade af kupforsøget og faldende indtægter fra turismen,« vurderer Venstre udenrigsordfører.

Er der flertal i EU for helt at stoppe forhandlingerne med tyrkerne?

»Ja, Helt klart,« siger Michael Aastrup Jensen.