Dansk konsul: Jeg har aldrig set noget lignende

Alt er ødelagt. Mange af borgerne i Brisbane har mistet alt, hvad de ejer, og deres hjem er dækket af ildelugtende mudder. Men folks vilje til at hjælpe hinanden igennem krisen er helt utrolig, siger dansk konsul.

Brisbane er én stor, ildelugtende og mudret ruin. Men folks vilje til at hjælpe hinanden igennem krisen er virkelig rørende, siger dansk konsul. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDDIE SAFARIK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu, hvor vandet har trukket sig tilbage fra gaderne i byen Brisbane, er det for alvor muligt at danne sig et indtryk af de skader, det har forvoldt. 

- Jeg har aldrig set noget lignende, siger en tydeligt bevæget Lars Kirk, konsul ved Det Kongelige Danske Konsulat i Brisbane. 

- Min kone og jeg tog i morges ind til byen for at se til nogle venner, som vi ikke har kunnet få kontakt til. Vi fandt dem heldigvis i god behold, men det syn, der mødte os i området, var skrækkeligt. Alt er ødelagt. Alle huse har været oversvømmede fra grunden og op til loftet, og det har jo ikke været med rent vand, men med brunt muddervand. Det er rædsomt, og det stinker modbydeligt, siger han.

- For nogle uger siden var vi til middagselskab hos de venner, og nu er deres hjem fuldstændig smadret. De forlod huset tirsdag eftermiddag og torsdag sejlede de fordi i kajak og kiggede på tagrenden af deres hus. Det er næsten uvirkeligt, siger Lars Kirk.

Alle hjælper hinanden

Nu går oprydningsarbejdet for alvor i gang. Og overalt på gaderne flyder det lige nu med folks personlige ejendele.

- Alle folks møbler, hvidevarer, tøj og bøger ligger i mudderet ude på fortorvene, så husejerne kan gøre rent indenfor. Det er nødvendigt at starte helt fra bunden, siger Lars Kirk.   

Men midt i sorgen over det tabte kan borgerne i byen glæde sig over at opleve, hvordan krisen har samlet dem.

- Det er simpelthen så fascinerende at opleve, hvordan folk kører rundt i byen og spørger mennesker, de ikke kender, om de må give dem en hånd. Folk kommer valfartende med koste, rengøringsmidler, højtryksrensere og generatorer og hjælper dem, der er hårdest ramt. Hjælpsomheden fra folk er helt fantastisk, siger Lars Kirk bevæget. 

Se billedserie: Brisbanes beboere på vej hjem

Folks vilje til at hjælpe hinanden har givet ham troen på, at Brisbane kommer på fode igen inden længe.  

- Efter at have oplevet det, jeg har i dag, så tror jeg byen kommer til at ligne sig selv igen tidligere, end jeg havde regnet med. Der går måneder, måske endda et halvt år, men Brisbane skal nok klare det her, siger han.