Dansk konsul i Brisbane: Det er en spøgelsesby

Brisbanes centrum ligger lige nu øde hen. Butikkerne er lukkede, den offentlige transport kører ikke og bydelens indbyggere er evakueret, siger dansk konsul i byen.

Lokale sejler rundt deres båd i en forstad til Brisbane. Fold sammen
Læs mere
Foto: TORSTEN BLACKWOOD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens vandet fosser ind i gaderne i centrum af byen Brisbane i den australske delstat Queensland, er menneskerne forsvundet derfra.

- Indre by er ligesom en spøgelsesby. Ingen butikker er åbne, offentlig transport er lukket ned, folk er evakueret derfra. Det er virkelig en helt utroligt syn og en meget tragisk situationen, siger konsul ved Det Danske Kongelige Konsulat i Brisbane, Lars Kirk. 

Billedserie: Brisbane under vand
 
Det Kongelige Danske Konsulat i Brisbane har kontorer i en etageejendom klods op af floden i området Toowong, få kilometer fra Brisbanes centrum.

- Jeg var på kontoret i formiddag, men jeg vil ikke kunne komme derind i morgen. Vores lokaler er beliggende på 5. sal, så vandet bliver ikke noget problem for os, men både parkeringskælderen og det shoppingcenter, der ligger i stueetagen, er ramt af oversvømmelsen, siger Lars Kirk.

Vandet stiger fortsat

- Status lige nu er, at vandet har en højde på 4,2 meter over normalt niveau, og man forventer, at det stiger i nat lokal tid til 5,5 meter, siger Lars Kirk.

Den kendsgerning til trods forholder indbyggerne sig alligevel nogenlunde roligt til situationen, fortæller han.

- Jeg vil ikke sige, folk er bange, for det hele sker jo heldigvis forholdsvis langsomt, og hvis man ikke bliver for længe i sit hus, er man ikke i fysisk fare. Men det er jo alligevel en virkelig tragisk situation, og mange er kede af det, siger han.

- Men det er jo ikke noget, man kan gøre noget ved, så folk tager tingene, som de kommer. De fleste har haft tid til at få fjernet nogle af deres ejendele, men der findes også mange, som ikke har haft mulighed for at tage deres ejendele med. Det er uhyggeligt at se folk miste alt, de ejer, selvom de kan gå derfra med livet i behold, siger Lars Kirk.

Det står småt til med forsyninger

Byens elforsyningsfirma har taget strømmen i store dele af Brisbanes centrum, og Lars Kirk vurderer, at det vil vare flere dage, for der bliver åbnet for den igen. I den australske sommervarme glæder mange sig til at få strømmen tilbage.  

- I dag har det været omkring 30 grader, og hvis man ikke har airconditioning, så er det altså ret lunt, siger han.

Restauranter og butikker har pga. den manglende elektricitet også været nødt til at smide varer ud, som er fordærvede i varmen, fortæller han, og det bliver stadigt sværere at skaffe sig nødvendige forsyninger.  

- Brød, mælk og benzin er ved at blive mangelvarer. Alle blev for nogle dage siden opfordret til at samle lidt ind, så man havde forsyninger i tilfælde af, at man ikke kunne komme rundt i byen. Og når 2 millioner mennesker går så målrettet på indkøb efter de samme varer, så forsvinder tingene som dug fra solen.

Endnu ingen omkomne i Brisbane

Mens 12 mennesker har mistet livet i nabobyen Toowoomba, er ingen omkommet i hovedstaden Brisbane.

- Folk i Brisbane har heldigvis fået så god tid til at forberede sig på oversvømmelsen, at man skal være ret uheldig for at komme galt af sted. Så jeg er optimistisk på borgernes vegne, siger Lars Kirk.

Han vurderer dog, at det vil tage lang tid for byen at komme sig over tragedien.

- Jeg tror, at vi om en uges tid kan begynde at se lidt fremad, men man mener altså, det vil vare et par år, før infrastrukturen bliver normal igen. Så det bliver en hård omgang. Men Brisbane har overlevet oversvømmelser før og vil gøre det igen.

Lars Kirk bor selv 16 km fra Brisbanes centrum i Kenmore Hills, hvor oversvømmelsen ikke er nået hen. Han har boet i Brisbane i 15 år.