Dansk Industri: »Vi har tabt værdifulde år under Indien-krisen«

Enkelte danske virksomheder er sluppet helskindet igennem den dansk-indiske krise – som regel virksomheder, der har været længe på det indiske marked. Andre virksomheder har dog tabt på sagen om Niels Holck.

De kommende dage besøger statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) Indien, hvor han blandt andet skal tale med landets premierminister, Narendra Modi (t.v.). Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Danmark har økonomisk og erhvervsmæssigt tabt op mod ti vigtige år på gulvet i forbindelse med den krise, som tog fart med den såkaldte Niels Holck-sag. Krisen førte til, at Indien i 2011 brød forbindelserne til Danmark.

Nu er der imidlertid håb forude. I disse dage besøger statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) Indien, hvor han blandt andet skal tale med landets premierminister, Narendra Modi, og indvie en ny dansk ambassade i New Delhi.

Jens Holst-Nielsen, markedschef i Dansk Industri

»Danske virksomheder har i virkeligheden haft svaret på de løsninger, inderne har eftersøgt. «


»Indien har i perioden været i færd med en gigantisk økonomisk og erhvervsmæssig omvæltning, som vi ikke fuldt og helt har kunnet være med i. Det er værdifulde år, der er gået tabt,« siger markedschef i Dansk Industri Jens Holst-Nielsen.

»Danske virksomheder har i virkeligheden haft svaret på de løsninger, som inderne har eftersøgt i udviklingen af landet. Vi har haft teknologien, men mange danske virksomheder har været tilbageholdende med at byde ind, fordi de har vidst, at det ikke nyttede noget,« siger Jens Holst-Nielsen.

Godt nyt til erhvervslivet

Statsministerens møde med sin indiske kollega finder sted under en af landets største erhvervsmesser, der afholdes i Ahmedabad i den nordvestlige delstat Gujarat. Der er tale om godt nyt for dansk erhvervsliv, vurderer danske forretningsfolk, der deltager på messen.

For en lang række af de danske erhvervsledere, der deltager på messen, betyder det meget, at en hastig normalisering af forholdet til Indien er ved at indfinde sig.

Op mod 37.000 internationale forretningsfolk fra det meste af verden møder op på messen, ligesom 27.000 virksomheder deltager – blandt andet selskaber fra de såkaldte indiske partnerskabslande og enkelte andre, der har meldt sig til Indiens største investeringsmøde, som messen bliver kaldt.

Nogle danske virksomheder har klaret krisen bedre end andre – typisk store virksomheder med et langvarigt tilhørsforhold til Indien som Rambøll, der over for Berlingske vurderer, at det er svært at sige, at man i det hele taget har mistet noget.

Lars Løkke Rasmussen og Indiens premierminister Narendra Modi mødtes fredag formiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Mouritzen.

Broget billede

Potentialet i Indien er stort – også langt større end den danske eksport på 10 mia. kroner er udtryk for.

Indien er inde i et økonomisk boom med vækstrater på syv procent eller mere og har et stort behov for at udvikle alt fra infrastruktur, den grønne omstilling, fødevareproduktion og fødevaresikkerhed og andet, hvor Danmark har meget at byde på.

Inderne er generelt bekymrede over udviklingen, idet der hver eneste måned kommer en million flere unge på arbejdsmarkedet, og hvor langt de fleste af dem ikke kan finde et job.

Premierminister Narendra Modi er netop nu ude i en valgkamp, hvor oppositionen netop bebrejder ham, at der ikke er sket meget med hensyn til at bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden.

Der skal være valg i april og i maj, og derfor kommer dette internationale fokus på indisk økonomi og erhvervsmæssige samarbejdspartnere på et godt tidspunkt for Narendra Modi.

Indien ønsker især at tiltrække stærke partnerlande, som Indien kan »spejle sig i« demokratisk og økonomisk, vurderer lederen af det kommende kulturinstitut i New Delhi, Thomas Sehested, over for Berlingske.

Fire områder

Danske diplomater peger på fire områder, som indere især har fokus på: Jobskabelse, fattigdom og lighed, forurening samt bekæmpelse af for meget bureaukrati.

Og mulighederne er store. Indien har 1,3 mia. indbyggere med en gennemsnitsalder på 27 år. Til sammenligning har Danmark en gennemsnitsalder på 42, USA 45 år og Kina 37 år.

I forhold til vareeksporten lå Indien på en 37. plads i 2016. Danmark havde en langt større vareeksport til et land som Tyskland på 100 mia. kroner i forhold til ti mia. kroner til Indien. Det er på alle parametre, at inderne efterspørger dansk ekspertise.

»Men det er vigtigt at fastslå, at inderne vil behandles som ligeværdige partnere og ikke som et udviklingsland,« siger Jens Holst-Nielsen til Berlingske.

Inderne er fokuserede på rent vand, som Danmark er ekspert i at sikre. Derfor er der på den danske del af messen da også fokus på netop rent vand. Også den grønne energi er stærkt repræsenteret med medarbejdere fra Vestas, Ørsted og lignende danske virksomheder.

Indien skal i gang med at opføre utallige lufthavne for at knytte det enorme land, der er 76 gange større end Danmark, sammen. På den baggrund er også Copenhagen Airport repræsenteret på messen.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent