Dansk indsats skal undersøges i Libyen-retssag

Danmarks eventuelle rolle i forbindelse med civile tab i Libyen skal undersøges ved en historisk retssag i Bruxelles til efteråret.

Foto: Søren Bidstrup

For første gang nogensinde bliver verdens mægtigste militæralliance trukket i retten, anklaget for at være skyld i civile tab.

Retssagen, der indledes ved byretten i Bruxelles til efteråret, kan få stor betydning for NATOs måde at føre krig på fremover. Det skriver Dagbladet Information.

- Det er en sag, som rejser en række alvorlige spørgsmål, som NATO nægter at besvare, siger Fred Abrahams fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch til Information.

Han efterforsker i øjeblikket en række civile tab i forbindelse med Libyen-krigen, herunder sagen om bombningen af al-Hamedi-familien, som har anlagt den kommende retssag. Blandt de principielle spørgsmål, som Hamedi-sagen rejser, er ifølge Abrahams spørgsmålet om NATOs procedurer for udvælgelse af militære mål.

- Har NATO taget alle tænkelige skridt for at minimere de civile tab, sådan som krigens love foreskriver, spørger han.

Abrahams understreger, at de civile tab generelt set var få i forbindelse med Libyen-krigen. Men det ændrer ikke ved, at det ikke er acceptabelt, at NATO fralægger sig ansvaret, mener han.

- NATO og de deltagende stater bør være ærlige med hensyn til de fejltagelser, som måtte være begået. De bør indrømme fejlene og give kompensation til ofrene, siger han.

Ved den kommende retssag kræver Khaled al-Hamedi 100.000 euro (750.000 kroner) i erstatning for tabet af seks slægtninge, heriblandt hans kone og parrets to børn. Fred Abrahams mener, der bør udbetales erstatning, både af hensyn til de familier, der har lidt tab, men også for at tvinge NATO til at være endnu mere påpasselig med at minimere de civile tab fremover.

Human Rights Watch er opmærksom på de seneste oplysninger, som er kommet frem om, at det muligvis var danske kampfly, der kastede de bomber, som dræbte i alt 13 civile i Khaled al-Hamedis husholdning. Og han mener, det er vigtigt, at den kommende retssag afklarer, hvilken nation der er ansvarlig for bombardementet.

- Borgerne i det land har ret til vide, hvordan deres militær opererer. Det ansvarlige lands militær bør ikke få lov til at gemme sig bag en international koalitions anonymitet siger han.

BNB