Dansk grænsekontrol ser ud til at kunne forlænges til maj

EU-Kommissionen forventes på onsdag at anbefale, at den midlertidige grænsekontrol kan forlænges med yderligere tre måneder.

Det ser ud til, at grænsekontrollen kan forlænges med yderligere tre måneder, når EU-Kommissionen på onsdag kommer med sin anbefaling. ARKIVFOTO 2016 af grænsekontrol i Kruså. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tyder på, at EU-Kommissionen på onsdag vil anbefale, at Danmark og fire andre Schengen-lande, der har indført midlertidig grænsekontrol, kan forlænge kontrollen med yderligere tre måneder.

Det er i hvert fald indstillingen efter et møde blandt de 28 EU-kommissærers kabinetschefer mandag ifølge Berlingskes oplysninger.

Det er nu op til de 28 EU-kommissærer at sige god for den indstilling på et møde på onsdag, inden anbefalingen så går videre til EU-landene i Ministerrådet, der skal godkende anbefalingen. Det ventes dog at ske, ligesom forventningen er, at EU-kommissærerne også siger god for en forlængelse på onsdag.

Det er både sikkerhedstruslen i Europa og de fortsatte problemer med at kontrollere EUs ydre grænser i Middelhavet, som de fem lande har slået på i deres argumentet for at få lov til at forlænge grænsekontrollen. En mulighed, der ellers ville udløbe den 12. februar.

EU-Kommissionen ønsker i udgangspunktet, at grænsekontrollen ophæves, men har hidtil vist sig ganske fleksibel i tolkningen af Schengen-reglernes mulighed for midlertidig grænsekontrol. Efter terrorangrebet mod et julemarked i Berlin før jul, er den tyske regering ikke indstillet på at opgive grænsekontrollen foreløbigt, og så længe Tyskland er blandt de lande, som ønsker muligheden, er det svært at se EU-Kommissionen sige stop.

De øvrige lande med midlertidig grænsekontrol er Sverige og Østrig samt Schengen-landet Norge. Især den østrigske regering været meget klar i mælet om, at den vil fortsætte med grænsekontrollen, uanset hvad EU-Kommissionen siger. Det er en national beslutning at have grænsekontrol, men hvis det sker i strid med EU-Kommissionens anbefaling, kan det sætte medlemskabet af Schengen-området på spil.

Udlændingeminister, Inger Støjberg (V), har længe fastholdt, at hun ønsker grænsekontrollen forlænget, og at det skal ske med en blåstempling fra EU-Kommissionen. Ifølge ministeren er grænsekontrollen én af årsagerne til, at antallet af asylansøgere faldt markant i Danmark i 2016 - til 6.072 fra over 21.000 året før.

Frankrig har også midlertidig grænsekontrol, hvilket dog alene er bundet op på terrortruslen mod landet, mens Malta i forbindelse med EU-topmødet i begyndelsen af februar også midlertidigt har indført grænsekontrol.