Dansk forsvar overflyver Rusland

Danske forsvarsfolk og observatører flyver i dag over Moskva og Sankt Petersborg for at overvåge russiske militæranlæg. Overflyvningen foregår i overensstemmelse med internationale aftaler.

Overflyvningen sker som led i den internationale Open Skies-aftale. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI KADOBNOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dansk delegation vil i dag og torsdag foretage observationsflyvninger over russiske militæranlæg. Missionen foregår omkring Moskva og Sankt Petersborg og går ud på at tage billeder af blandt andet flådestationer, flyvestationer og øvelsesområder. Billederne skal dokumentere eventuelle russiske oprustninger.

Observationsflyvningen, som foregår i samarbejde med Sverige, risikerer dog næppe at ophidse de russiske myndigheder. Overvåningen er et led i den såkaldte Open Skies-aftale - en international aftale om oprustningskontrol, som omfatter omtrent 30 vestlige lande, heriblandt Rusland.

»Russerne har inspiceret flyet og sikret sig, at vi ikke skjuler noget eller foretager spionflyvning. De har også godkendt vores flyverute,« siger Anders Børgesen, stabsofficer i Værnsfælles Forsvarskommando med ansvar for de danske Open Skies-missioner.

Flyet er lånt hos svenskerne og ombord er en dansk delegation på fem personer, som blandt andet indeholder en fotograf, en OSCE-observatør og en tolk.

Når overflyvningen er gennemført torsdag, vil de russiske myndigheder få mulighed for at gennemse billederne og fastslå, at den danske delegation har holdt sig inden for reglerne. Herefter vil de øvrige OSCE-lande få mulighed for at se den nye dokumentation.

»De nye billeder bliver sammenlignet med ældre billeder, og vi undersøger, om der bliver bygget nye anlæg, landingsbaner eller lignende. Satellitter kunne nok tage mindst lige så gode billeder, men mange lande har ikke adgang til satellitfotos,« siger Anders Børgesen.

Foruden kontrol med oprustninger handler øvelsen også om at forbedre relationerne med Rusland og NATO.

»Den løbende dokumentation er med til at skabe tillid landene imellem. Det sikrer en vigtig transparens, at ellers lukkede luftrum bliver åbne,« siger officeren.

Han mener, at Rusland accepterer overflyvningerne, fordi det samtidig giver det russiske militær mulighed for at gennemføre overvågninger i USAs luftrum.

I princippet måtte den danske delegation flyve i hele det russiske territorium. Men selvom det kunne være interessant at få billeder af grænseområdet til Ukraine, hvor russerne mistænkes for at sende våben over grænsen, er det område for farligt, vurderer Anders Børgesen.

»Flyet i sig selv er bare et almindeligt transportfly. Det er ikke beskyttet nok til at flyve ind over en kampzone, så det tør vi ikke,« siger han.

Open Skies-traktaten blev underskrevet i 1992, men først ti år senere begyndte egentlige observationsflyvninger at finde sted. Mens den dansk-svenske delegation befinder sig over Rusland, foretager et russisk fly en lignende mission over Belgien, skriver den svenske avis Dagens Nyheter.