Dansk forsvar af lukningstruet arabisk medie

Saudi-Arabiens krav om lukning af tv-kanalen Al Jazeera er uhørt og bør fordømmes af den danske regering, mener flere udenrigsordførere.

Tv-kanalen Al Jazeera har til huse i Qatar, som har en alvorlig strid kørende med nabolandet Saudi-Arabien. REUTERS/Eric Gaillard/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Gaillard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen herhjemme bør tage initiativ i EU til en skarp fordømmelse af Saudi-Arabiens forsøg på at lukke tv-kanalen Al Jazeera.

Det mener to af regeringspartiernes udenrigsordførere, der bakkes op af Socialdemokratiet og formanden i Dansk Journalistforbund, Lars Werge.

»Det er afgørende for udviklingen i Mellemøsten, at der er så frie medier som muligt i regionen. Og netop Al Jazeera holder fast i at dække begivenhederne så neutralt som muligt,« siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

»Selvfølgelig skal Danmark tilkendegive, at det her ikke er i orden. Men jeg tror ikke, at Saudi-Arabien og de andre lande, der kræver Al-Jazeera lukket, går op i, hvad Danmark mener om den her sag. Derfor vil det være en god ide, hvis EU-landene samlet melder ud,« siger Michael Aastrup.

Ultimatum forlænget

Saudi-Arabiens krav om en lukning af Al Jazeera bakkes op af tre andre lande i Mellemøsten – Egypten, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater.

Kravet er stillet til den lille golfstat, Qatar, der huser Al Jazeera, og kravet er led i en ophedet strid mellem de fem arabiske regimer.

Saudi Arabien og de tre andre lande har længe haft et horn i siden på emiren i Qatar på grund af hans aktivistiske udenrigspolitik og modvilje mod at underlægge sig alle saudernes diktater.

Trods en økonomisk og politisk boykot holder Qatar stand og nægter at indfri i alt 13 krav, hvoraf en lukning af Al-Jazeera er et. Natten til mandag fik Qatar yderligere 48 timer til at bøje sig. Sker det ikke, vil de fire andre lande skærpe sanktionerne.

Naser Khader: Grotesk

»Det er grotesk og et slag mod den frie presse,« fastslår den konservative udenrigsordfører, Naser Khader, der både kender Al Jazeeras arabisk-sprogede og britisk-talte tv-kanaler.

»Jeg mener, at Danmark bør markere, at det her er et uhørt angreb på ytringsfriheden,« siger Naser Khader.

Mogens Jensen, der er Socialdemokratiets medieordfører, er enig.

»Det er et helt urimeligt krav, som vi bør skal tage klart afstand fra,« siger Mogens Jensen, mens formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, undrer sig over, at regeringen herhjemme ikke allerede er kommet Al Jazeera til forsvar – meget gerne sammen med regeringerne i de andre EU-lande.

»Forstil dig, at Tyskland sammen med tre andre lande stillede krav om, at regeringen lukker DR,« siger Lars Werge.