Dansk Folkeparti: Kristian Jensens anklage mod Rusland er forhastet

Udenrigsministeren har ikke juridisk belæg for at anklage Rusland for krigsforbrydelser i Syrien, siger Dansk Folkeparti.

Udenrigsminister Kristian Jensen skulle have rådført sig med de andre partier, inden han gjorde sig til dommer over Ruslands krigsførelser i Syrien, mener Dansk Folkepartis Søren Espersen. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens udenrigsminister Kristian Jensen (V) får ros af flere af Folketingets partier for at anklage Rusland for krigsforbrydelser i Syrien, er der ris fra Dansk Folkeparti.

»Jeg er meget overrasket over det her. Det er en alt for forhastet konklusion, som udenrigsministeren drager,« siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Som rapporteret af Berlingske i går er det ifølge Kristian Jensen »svært at betegne Ruslands bombardementer i Syrien som andet end krigsforbrydelser«. Udenrigsministeren stempler sågar de russiske bombardementer af Aleppo som forbrydelser mod menneskeheden, men hvor ved Kristian Jensen det fra, spørger DF-ordføreren.

»Det er jo ikke ordentligt undersøgt, om de russiske bombardementer bevidst rammer hospitaler og civile, og Kristian Jensen har derfor ikke noget juridisk belæg for sin anklage,« siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, der også er formand for Folketingets udenrigspolitiske nævn.

De dansk-russiske relationer

Og netop dér skulle Kristian Jensen have rådført sig med de andre partier, inden han gjorde sig til dommer over Ruslands krigsførelser i Syrien, understreger Søren Espersen.

»Det her er så dramatisk, at det hører hjemme i det udenrigspolitiske nævn. Det er jo en alvorlig skærpelse af de dansk-russiske relationer,« siger Søren Espersen.

Han understreger, at han også er berørt af billederne af døde børn i ruinerne af sønderbombede bygninger, og at han ikke vil udelukke, at Rusland har ramt civile under bombardementerne.

»Men det ved vi ikke, for det er jo ikke ordentlig belyst – og slet ikke juridisk. Og derfor skal man afholde sig fra at gøre sig til dommer. I krig er der rigtigt mange påstande. I krig er sandheden ofte det første offer,« siger Søren Espersen, der spørger, om Kristian Jensen overhovedet har gennemtænkt sin anklage.

»Rusland er altså et stort land og en vigtig international aktør med fast plads i FNs Sikkerhedsråd. Hvad er Kristian Jensens næste skridt? At afbryde de diplomatiske forbindelser med Rusland?« spørger Søren Espersen.

Blandt de andre partier på Christiansborg er der derimod udbredt tilfredshed med Kristian Jensens dom. Nu skal den så bare følges op af handling, lyder opfordringen fra blandt andre Socialdemokratiet og de Radikale.

De mener, at Kristian Jensen skal samle opbakning i EU til et forslag fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch. Ifølge forslaget skal EU i FNs Generalforsamling, hvor Rusland ikke har vetoret, arbejde for en særlig anklager, der skal indsamle beviser for krigsforbrydelser i Syrien med henblik på retsopgør.

»Det vil sende et stærkt signal til alle krigens parter: I bliver holdt ansvarlige. Så tænk jer om,« siger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup.