Dansk familie i Sverige føler sig presset til at sende børnene i skole

Danske Klaus Skriver er med sin familie bosat i Sverige, hvor coronakrisen har efterladt dem splittede. Skal de lytte til de svenske myndigheder og sende børnene i skole, eller skal de efterleve de strengere danske regler?

Forældreparrets børn har været hjemme fra skole og børnehave i godt to uger, selv om de svenske skoler stadig har åbent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Klaus Skriver

Da Klaus Skriver og ægtefællen for to uger fra hjemmet udenfor Stockholm fulgte statsminister, Mette Frederiksens (S) pressemøde, blev de enige om et: De ville indtil videre følge de danske myndigheders råd.

Men så let er det ikke, når man både er dansk og svensk. Forældreparrets børn har været hjemme fra skole og børnehave i godt to uger, men nu har skolen gjort parret opmærksomt på, at dette vil blive noteret som ulovligt fravær fra på mandag.

»Det er som om, at vi er de mærkelige. Og det er vi faktisk også i denne situation,« siger Klaus Skriver om den danske families aktuelle situation.

Klaus Skriver havde i lang tid været forvirret over de svenske myndigheders blandede udmeldinger.

Mange svenskere kom hjem fra vinterferie i blandt andet Norditalien, men blev ikke sat i karantæne, som man gjorde i Danmark og i en række andre europæiske lande. Dette fik Klaus Skriver og hustruen til at rynke panden, for hvorfor gør Sverige ikke det samme som andre lande?

Som dansker i Sverige kan det i øjeblikket være forvirrende at navigere i simple hverdagsaktiviteter. Skal man arbejde hjemmefra, skal man sende sine børn i skole eller undervise dem i hjemmet?

Familien Skriver har det så at sige som en lus mellem to negle. Hver dag stiller de spørgsmålet: »Skal vi følge til de danske eller svenske myndigheders råd?«

Da statsminister Mette Frederiksen et par dage senere meddelte, at Danmark ville lukke skolerne, var Klaus Skriver og ægtefællen endnu en gang enige – overbeviste om, at Sverige ville følge trop, valgte de at trække deres børn hjem fra skole. Sverige fulgte dog ikke trop, viste det sig.

Familien Skriver på skiferie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Klaus Skriver.

»Presset er rigtig stort«
Det er som at høre historier fra gamle dage, når man hører om skoler, restauranter og stor-, og fitnesscentre, der holder åbent. Men sådan ser livet altså ud på den anden side af Øresundsbroen.

»Der er ikke klare retningslinjer i Sverige, og det hele er lagt op til hver enkelt,« lyder det fra Klaus Skriver, som endnu ikke har fundet frem til, om han vil sende sine børn i skole efter weekenden.

Og det er ikke kun hver enkelt, der vælger, hvordan de vil håndtere hverdagen, for der er forskel på skolerne.

Det danske pars søn går i syvende klasse på en skole, som hjælper med fjernundervisning og samarbejder med forældrene, mens parrets tiårige tvillinger går på en skole, som er knap så samarbejdsvillig. Den hjælper ikke til med fjernundervisning, hvilket har medført, at de to tiårige piger ikke har modtaget undervisning i snart to uger.

Forældreparret er blevet bedt om at sende deres børn i skole fra på mandag, hvis de ønsker undervisning. Der er skolepligt i Sverige, og derfor vil skolen ikke længere acceptere det som lovligt fravær, at børnene udebliver fra klasseundervisningen.

»Presset er rigtig stort (fra skolen, red.), så vi kan næsten blive nødt til at sende dem af sted,« lyder det fra Klaus Skriver.

Et sted midt imellem
I begyndelsen ventede familien bare på, at Sverige ville lukke ned og komme med strenge restriktioner, som myndighederne i mange andre lande gjorde. Dette er ikke sket, og Klaus Skriver står nu i en situation, hvor han ikke ved, hvordan han skal navigere i hverdagen. Måske overreagerer Danmark? Måske tager Sverige for let på situationen?

»Vi har valgt at bosætte os i Sverige, og derfor må vi også have tillid til myndighederne i Sverige. Men det er utrolig svært, når man hører to vidt forskellige ting fra hvert land.«