Dansk Europol-aftale udfordret af skiftedag på topposter i Europa-Parlamentet

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) drager tirsdag til Strasbourg for at sikre, at Europa-Parlamentet midt i valg til formandspost og udvalg ikke glemmer den danske Europol-aftale, der afhænger af velvilje og en hurtig proces i Europa-Parlamentet.

Søren Pape Poulsen har brug dfor samarbejde fra Europa-Parlamentet, hvis det skal lykkes at få den særaftale om fortsat tilknytning til politisamarbejdet Europol l, som regeringen har aftalt med EU-Kommissionen, i hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Danmark har i den grad brug for god vilje i Europa-Parlamentet, hvis det skal lykkes at få den særaftale om fortsat tilknytning til politisamarbejdet Europol, som regeringen har aftalt med EU-Kommissionen, i hus. Aftalen skal nemlig igennem to høringer i Europa-Parlamentet, og hvis alt skal være på plads inden den skarpe deadline den 1. maj 2017, kræver det, at Europa-Parlamentet sætter ekstraordinær turbo på processen.

Timingen er imidlertid uheldig, fordi Europa-Parlamentet er midt i at skifte ikke bare formand, men også udvalgsformænd, og Danmark er derfor under »et betydeligt tidspres,« som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) formulerede det før weekenden.

Netop derfor lægger justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), tirsdag vejen forbi Europa-Parlamentet i franske Strasbourg for at tale med centrale medlemmer i udvalget for retlige anliggender, som får hovedrollen i høringsprocessen, herunder den spanske ordfører på den nye Europol-lovgivning, Agustín Díaz de Mera.

»I morgen tager jeg til Strasbourg for at mødes med en række centrale medlemmer af parlamentet og tale Danmarks sag. Det er afgørende for regeringen at sikre danskernes tryghed ved at politiet kan samarbejde effektivt med de europæiske kolleger i kampen mod grænseoverskridende kriminalitet. Vi tror på, at det er muligt at indgå en aftale inden 1. maj, hvor Danmark ellers ryger ud af Europol, men det er en stor og vigtig opgave, vi står over for,« skriver Søren Pape Poulsen i en kommentar til Berlingske.

Da Europa-Parlamentet tirsdag vælger ny formand, bliver der ikke meget tid til møderne, men for den danske regering handler det om at holde den danske Europol-aftale på agendaen, da alle i Europa-Parlamentet i disse dage i den grad er optaget af kabalerne med nye formandsposter og ordførerskaber.

»Der er ingen tvivl om, at den korte tidsfrist er et problem. Vi kommer til at bruge rigtig meget politisk kapital på at få Europa-Parlamentet til at skynde sig,« siger europaparlamentariker Christel Schaldemose (S) og understreger, at hun forventer, at Europa-Parlamentet godt kan leve med selve indholdet af Europol-aftalen.

Sagens alvor understreges også, at Lars Løkke Rasmussen selv regner med at drage til Europa-Parlamentets samling i februar, hvor processen skal være i fulde omdrejninger, hvis det ikke skal risikere at være for sent. Den lovgivning, som den danske særaftale falder ind under, ophører nemlig med at eksistere den 1. maj.

For Europa-Parlamentet er formandsvalget dog det altoverskyggende lige nu, og formandsopgøret er så hårdt, at den store koalition mellem de borgerlige og socialdemokraterne, der udgør de to største grupper i Europa-Parlamentet, er brudt sammen. Valget ligner især en kamp mellem den borgerlige italiener Antonio Tajani og den socialdemokratiske italiener Gianni Pittella. Kampvalget kan trække ud i fire runder, som kan vare fra tirsdag morgen til tirsdag aften.