Dansk EU-politiker: Skattelylande er vaneforbrydere

Der skal hårdere midler til for at stoppe skattely, siger Jeppe Kofod efter Cristiano Ronaldos skatteskandale.

Ronaldo gemmer ifølge Politiken milliarder i et skattely. De spanske myndigheder efterforsker fodboldstjernen. Reuters/Charles Platiau Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Madrid. Så længe det er muligt at have skjulte formuer, lige så længe vil Europas skattemyndigheder også blive ført bag lyset.

Sådan siger Jeppe Kofod, som sidder i EU-Parlamentet for Socialdemokratiet. Han er også ordfører for parlamentets særlige skattesnydsudvalg.

Reaktionen kommer, efter at lækkede dokumenter har afsløret, at fodboldstjernen Cristiano Ronaldo angiveligt har ført op mod 1,1 milliard kroner i skattely på Jomfruøerne.

- Lande som De Britiske Jomfruøer er jo deciderede vaneforbrydere i de her sager.

- Derfor skal vi have en fælles EU-sortliste over skattely på plads nu, og der skal kunne indføres fuldstændig økonomisk boykot over for de her skattely.

Europa-Parlamentet har lagt pres på EU's ministerråd for at sortliste de lande, som indretter skattesystemet for at få rige privatpersoner, virksomheder og banker til at søge skattely på bekostning af andre landes statskasser.

- Der skal simpelthen hårdere midler til, end man har brugt hidtil, siger Jeppe Kofod.

Ifølge 18,6 millioner lækkede hemmelige dokumenter fra fodboldindustrien har Ronaldo mellem 2009 og 2014 scoret 1,1 milliard kroner på personlige sponsoraftaler med blandt andet den danske tøjproducent JBS.

Af dem har han ifølge Politiken angivet så lille en andel, at han i sidste ende kun skulle betale, hvad der svarer til cirka 3,8 procent i skat.

- Firmaerne har også et ansvar ? ikke for det Ronaldo gør ? men for at stille sig selv det spørgsmål, om de vil drive forretning med nogen, som skattefifler i milliardklassen, siger Jeppe Kofod.

- Men det er myndigheder, lovgivere og stater, der har ansvar for at lave nogle regler, så det ikke kan lade sig gøre, siger han.

/ritzau/