Dansk bistand til Pakistan skal tjekkes

I kampen mod islamisk ekstremisme skal danske bistandsmidler støtte pakistanske skoler – men ikke de skoler, der forbyder bogen om skolepigen Malala Yousafzai, der kæmper for pigers ret til uddannelse.

Pakistanske skoler, der har forbudt bogen om skolepigen Malala Yousafzai, skal ikke have danske bistandsmidler. Taleban forsøgte at slå Malala Yousafzai ihjel, fordi hun har talt for pigers ret til uddannelse. Foto: Carlo Allegri Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsministeriet har foretaget et dobbelttjek, og der er ikke noget problem: De danske bistandsmillioner støtter udelukkende de offentlige skoler i Pakistan og altså ikke de private skoler, der nu har nedlagt et forbud mod bogen om den pakistanske skolepige Malala Yousafzai.

Det oplyser udviklingsminister Christian Friis Bach (R), der netop selv har været i Pakistan for at lancere en fordobling af Danmarks bistand – blandt andet til skolerne.

»Vi støtter ikke private skoler i Pakistan,« fastslår Christian Friis Bach, der omvendt mener, at forbuddet mod Malalas bog viser, at det er fornuftigt at bruge danske bistandsmidler i et land som Pakistan.

»Pakistan balancerer mellem islamisk fundamentalisme og demokrati, og den danske bistand skal være med til at tippe balancen i den rigtige retning,« siger Christian Friis Bach.

Ny omstridt leder

I oktober 2012 forsøgte to medlemmer af den pakistanske Taleban-bevægelse at dræbe den dengang 15-årige Malala Yousafzai, fordi hun havde blogget om pigers og kvinders ret til uddannelse.

Stik imod alle odds overlevede Malala, og tidligere i år udkom hendes bog »Jeg er Malala«, som nu forbydes af de pakistanske privatskoler med den begrundelse, at bogen har et indhold, der strider imod Pakistans ideologi og islamiske værdier.

Striden om Malalas bog falder sammen med, at den pakistanske Taleban-bevægelse, Tehreek-i-Taliban, har fået en ny leder til afløsning af Hakimullah Mesud, der tidligere på måneden blev dræbt under et amerikansk droneagreb.

Den ny leder hedder Mullah Fazlullah – manden, der gav ordren til at dræbe Malala Yousafzai.