Dansk bistand gør forskel i Filippinerne

Beredskabsstyrelsens udsendte team, der fungerer som støtte for FNs nødhjælpskoordinatorer, kommer ifølge lederen Per Sloth Møller tidligst hjem fra Filippinerne midt i december.

FILIPPINERNE: De sover i små festivaltelte på en boldbane ved et universitet, hvor taget er blæst af. De sveder tran under teltdugen, mens regnen falder. Men om dagen fungerer de seks mand fra Beredskabsstyrelsen som supportafdeling for de FN-eksperter, der koordinerer nødhjælpen til Filippinerne.

De er kort sagt eksperter i at etablere lejre og rigge kommunikationsudstyr til under umulige forhold.

I modsætning til mange indbyggere i byen Ormoc, sydvest for den mere kendte by Tacloban, har teamleder Per Sloth Møller og hans folk dog en slags tag over hovedet.

»Der mangler presenninger her, men ellers har de lokale myndigheder meget godt styr på nødhjælpen,« siger Per Sloth, der til daglig er sektionschef på Beredskabsstyrelsens tekniske skole i Tinglev, og som står i spidsen for det danske team.

Forsynet med kommunikationsudstyr, letvægtsmobil-kontorer og let indkvarteringsudstyr blev danskerne sendt til katastrofeområdet i Filippinerne for en halv snes dage siden med et stort russiskbygget transportfly fra Billund.

Udstyret og en del af teamet er siden blevet fordelt på tre lejre, der snart koncentreres til to, en i Tacloban og en på halvøen Guiuan syd for Tacloban, hvor behovene er størst. Det var her tyfonen Haiyan ramte først.

Men sin hærgen og vindhastigheder på op til 300 kilometer i timen, gjorde den op mod en million filippinere hjemløse, dræbte mindst 4.000, fik konsekvenser for flere end 10 millioner indbyggere og forårsagede et totalt nedbrud i kommunikationsforbindelserne.

Det er nu to uger siden katastrofen ramte, og ifølge Per Sloth Møller er nødhjælpsarbejdet i blandt andet Ormoc og Tacloban på vej til den første fase af genopbygning, efterhånden som de mest basale behov bliver dækket.

»Her i Ormoc har 97 procent af husene mistet deres tag, og i de fattigste kvarterer er blikskurene blæst fuldstændig væk. Men i forhold til koordinering af hjælpen har bystyret her rigtig godt styr på situationen. Der kommer mad og rent vand ind. Det, jeg ikke har set ret meget af, er presenninger til at dække tagene af med, og det er nødvendigt, fordi det regner meget, og alt bliver gennemblødt,« siger han.

Den fremtidige koordineringsindsats skal ifølge Per Sloth Møller koncentreres i Tacloban, hvor det danske indkvarteringsmateriel stilles til rådighed for FN og bliver stående, når det danske team rejser hjem.

»Hvis indsatsen bliver langvarig, og der kommer mange FN-organisationer og andre internationale organisationer, så vil et koordineringscenter blive større og større, og så skal FN selv supplere op. Vi er her indledningsvis, og når FN finder ud af, hvor store de skal være, så pakker vi sammen og tager hjem igen.«

Og med et forsigtigt bud på, hvornår det sker, siger Per Sloth Møller:

»Jeg siger måske noget andet i morgen, men lige nu og her lyder mit bud på midt i december.«

Per Sloth Møller siger, at der stadig er problemer med at komme ud til befolkningen i de mest isolerede områder med nødhjælp:

»Men der er kommer rigtig meget assistance fra amerikanerne, der har sendt skibe og helikoptere, der kan løfte nødhjælpen ud.«