Dansk arbejdsmarkeds-model er duks for EU fremadrettet

Som en del af løsningen på problemerne ved globaliseringen fremhæver EU-Kommissionen Danmarks arbejdsmarked.

Onsdag fremlagde EU-Kommissionen et nyt arbejdspapir, der skal danne grundlag for fremtidige beslutninger om EU's holdning til globaliseringen. Her er det Jyrki Katainen, EU-kommissær for beskæftigelse, vækst, investering og konkurrenceevne. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS

Borgeres utilfredshed med konsekvenserne af en mere globaliseret verden, hvor job og arbejdstagere migrerer fra land til land, har fået EU-Kommissionens opmærksomhed.

Senest har EU-Kommissionen onsdag fremlagt et nyt arbejdspapir, der skal danne grundlag for fremtidige beslutninger om EU's holdning til globaliseringen.

I papiret slås det fast, at globaliseringen kan være en vindende hånd for EU. Men det sker kun, hvis globaliseringen tøjles. Og her drages den danske model blandt andet ind i ligningen.

»Aktiv arbejdsmarkedspolitik og fordelingspolitik sikrer social sammenhæng og hjælper til at tackle social eksklusion - som de gør det i Danmark og Sverige,« lyder det blandt andet i EU-Kommissionens konklusion.

Principperne i det danske arbejdsmarked er noget, som den danske europaparlamentariker Jeppe Kofod (S) blandt andet har fremhævet i EU. Han er derfor glad for den del af kommissionens papir.

»Det som de skriver i papiret er, at middelklassen ikke har oplevet en indkomstfremgang, så der halter vores systemer.«

»Arbejdstagerrettigheder skal beskyttes bedre, lønninger skal sikres og vores velfærdsstater skal gøres mere robuste. Det er det EU-Kommissionen også peger på,« siger han.

Jeppe Kofod ser også EU-Kommissionens tanker som en mulighed for Danmark, der nu kan sætte præg på EU's globaliseringspolitik.

Noget man også er optaget af i LO-fagbevægelsen, hvor man dog understreger, at den danske model også er under pres.

»I Danmark er vi også udfordret med vores system. Vi skal have det tilpasset, og maskerne i nettet skal strammes. For vi er optaget af, at alle skal kunne vinde på globaliseringen,« siger formand Lizette Risskov.

Den frie bevægelighed, som er en konsekvens af vores EU-medlemskab, er en af de ting, der har haft negative konsekvenser for det danske arbejdsmarked, lyder det fra LO-formanden.

Hun fremhæver bedre uddannelse, som en del af svaret på, hvordan den danske model sikres i fremtiden.

En konklusion som EU-Kommissionen også når til i deres papir, hvor det fremgår, at »høj kvalitetsuddannelse, som det ses i Finland og Estland, giver borgere de færdigheder og modstandskraft, det kræves for effektivt at tilpasses«.

/ritzau/