Dansk ansat læge dræbt i Irak

En irakisk læge ansat ved Dansk Flygtningehjælps minerydningsafdeling i Basra er blevet bortført og dræbt.

Den irakiske læge, Dr. Yousif, forsvandt på vej hjem fra sit arbejde hos Dansk Flygtningehjælps minerydningsafdeling, Danish Demining Group (DDG), mandag morgen. Hans lig blev fundet af lokale to dage senere, hvor lokale havde bragt ham til det nærmeste hospital.

- Dr. Yousif har arbejdet for os i over tre år, hans indsats har haft stor betydning for, at vi har vundet lokalbefolkningens tillid. Vi er dybt berørt af tabet. Vores tanker går lige nu til familien, og vi gør alt, hvad vi kan, for at hjælpe dem, siger Michaela Bock Pedersen, koordinator i Dansk Flygtningehjælps minerydningsafdeling.

Dansk Flytningehjælp har endnu ikke noget fuldstændigt overblik over, om drabet skyldes lægens ansættelse i organisationen - men de første oplysninger tyder ikke på, det er tilfældet, fortæller Arne Vågen, chef for Dansk Flygtningehjælps internationale operationer til Berlingske.dk

Har 200 irakere ansat

- Vi har 200 lokalt ansatte irakere i Basra-regionen. Det er klart, at vi må revurdere deres sikkerhedssituation. Nu vil vi først og fremmest tage en samtale med den enkelte medarbejdere for at høre, hvad de ønsker, der skal ske, siger Arne Vågen.

Det har aldrig før været trusler mod ansatte hos DDG i Basra.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med lokalbefolkningen, som er utrolig glade for vores tilstedeværelse, siger Arne Vågen. Men den tilspidsede sikkerhedssituation har ikke kunne undgå at påvirke arbejdet, understreger han.

Alle ansatte hos DDG bliver beskyttet af bodyguards, når de er ude på operationer. Men de lokale irakere er ansvarlige for deres egen sikkerhed, når de kører til og fra arbejde.

DDGs arbejde består i rydning af miner og ueksploderet ammunition, som findes i store mængder over alt i det sydlige Irak.

Ud over mine- og ammunitionsrydningen i området, har minerydderne blandt andet åbnet deres egen sundhedsklinik for lokalbefolkningen, det var den Dr. Yousif begyndte.

DDG har arbejdet i Irak siden 2003.