Dansk ambassadør om missiltest: Stemningen er anspændt i Sydkorea

Spændingerne på den koreanske halvø tager til efter våbentest. Men dansk diplomat ser ikke risiko for krig.

Arkivfoto: Noget gik galt med Kims raketFor fjerde gang er det mislykkedes Nordkorea at prøveaffyre en mellemdistanceraket. Men atombomben er stadig på bordet efter fire vellykkede prøvesprængninger. AFP PHOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA

Seoul. Krisen på den koreanske halvø blev søndag optrappet, da Nordkorea endnu en gang affyrede et ballistisk missil trods flere advarsler fra USA.

Men selv om det har føget med advarsler og trusler fra begge sider af konflikten, så går livet videre blandt befolkningen i nabolandet Sydkorea.

- Jeg vil ikke sige, at folk her i Sydkorea er upåvirkede. Stemningen er præget af bekymring over den form for eskalering, som vi ser for øjeblikket, men livet går videre som normalt, siger Danmarks ambassadør i Seoul, Thomas Lehmann.

Mange eksperter og medier taler om, at "spændingerne" i regionen er forstærket i takt med den hårdere tone fra både USA og Nordkorea.

- Det er jo ikke kun retorik. Der er også en konkret militær optrapning, hvor den ene side viser styrke ved at sende en hangarskibsgruppe til det koreanske farvand. Og Nordkorea fremviste i går (ved parade i Pyongyang lørdag, red.) et ret stort arsenal af missiler, siger Thomas Lehmann.

Ifølge ambassadøren er det dog værd at bemærke, at det sydkoreanske beredskabsniveau er uændret.

- Der bliver heller ikke mobiliseret, så truslen fra Nordkorea anses ikke for at være øget, tilføjer han.

Thomas Lehmann lægger også vægt på, at koreanerne mange gange før har oplevet tilsvarende anspændte perioder. Senest i sommeren 2015.

- Det er også derfor, at stemningen er forholdsvis rolig. Sydkoreanerne er vant til den slags situationer. Det ændrer dog ikke ved, at der er bekymring og nervøsitet, selv om ingen forventer, at det vil udløse en egentlig militærkonflikt eller noget krigslignende.

Udenrigsministeriet hjemme i København har da heller ikke ændret på sin rejsevejledning for hverken Sydkorea eller Nordkorea, understreger ambassadøren.

At Nordkorea netop søndag foretog en ny testaffyring af et ballistisk missil, kan hænge sammen med et prominent besøg i nabolandet mod syd, vurderer han.

- Det har været forventet, at Nordkorea fortsætter deres affyringer. Men timingen er nok ikke tilfældig. Den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, kommer senere søndag på besøg i Sydkorea. Så det er også et signal. Et led i den her militære styrke- og magtoptrapning.

USA omdirigerede for en uge siden en gruppe af krigsskibe til farvandet omkring den koreanske halvø, og præsident Donald Trump har flere gange raslet med sablen over for Nordkorea.

/ritzau/