Dansk ambassadør irettesat af Iran efter ambassadekrænkelse

Den iranske ambassade i Danmark er på "mistænkelig vis angrebet af seks fjendtligsindede personer".

FILE PHOTO: An Iranian national flag flutters during the opening ceremony of the 16th International Oil, Gas & Petrochemical Exhibition (IOGPE) in Tehran April 15, 2011. REUTERS/STR/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske ambassadør i Iran har været til en samtale med det iranske udenrigsministerium, efter at der har været en "krænkelse" af landets ambassade i Danmark.

Det bekræfter det danske udenrigsministerium i en mail til Ritzau uden dog at oplyse nærmere om, hvad krænkelsen bestod i.

Ifølge Abna, et shiamuslimsk nyhedsbureau i Iran, blev den iranske ambassade på "mistænkelig vis angrebet af seks fjendtligsindede personer" onsdag aften.

Hændelsen var den anden inden for kort tid.

Det fik det iranske udenrigsministerium til at indkalde Danmarks ambassadør i Tehran, Danny Annan, til en irettesættelse, skriver nyhedsbureauet.

Samtalen handlede ifølge talsmand Bahram Qassemi om "den svage indsats, der er gjort for at beskytte" ambassaden og dens ansatte.

Ambassadør Annan fik samtidig besked på, at hvis angrebene fortsætter uden seriøs afskrækkelse, kan det skade forholdet mellem Iran og Danmark. Og det vil uden tvivl betyde iransk gengældelse, tilføjer Qassemi til Abna.

Det danske udenrigsministerium har gennem et stykke tid været i dialog med Irans ambassade, lyder det over for Ritzau.

- Det skal tilføjes, at vi selvsagt beklager krænkelsen af den iranske ambassade og i øvrigt har udtrykt sympati med ambassadens medarbejdere.

I januar blev seks personer anholdt for ulovlig indtrængen på Irans ambassade på Svanemøllevej i København.

Det drejede sig om seks mænd i alderen 18 til 46 år. To havde opholdstilladelse i Sverige, mens de øvrige har søgt om asyl i landet.

Ifølge iranske PressTV skulle de seks være trængt ind i ambassadens gård. Her skulle de blandt andet have taget det iranske flag ned fra en flagstang.

/ritzau/