Dansk ambassadør i Paris: Den danske solidaritet varmer hernede

Danske solidaritetserklæringer fra ministre, medier og almindelige danskere på den franske ambassade i København bliver bemærket i Paris, siger den danske ambassadør i den franske hovedstad.

Den danske ambassadør i Paris, Anne Dorte Riggelsen. Fold sammen
Læs mere

FRANKRIG: De danske aviser har torsdag ryddet hele forsider til meldinger som »Vi er alle Charlie Hebdo«, og det er noget, der bliver snakket om og værdsat i Paris og i resten af Frankrig, fortæller den danske ambassadør i landet, Anne Dorte Riggelsen:

»Jeg kan se, hvor meget det varmer franskmændene med solidaritetstilkendegivelser. Det, at man fra danske aviser - og selvfølgelig også fra den danske befolkning - udviser solidaritet, bliver dækket i franske medier. Det skal I tage til jer og klappe jer selv på skulderen for,« siger hun.

Onsdagens terrorangreb på satiremagasinet Charlie Hebdos kontor i Paris, hvor 12 personer blev dræbt, ses som et brutalt angreb på ytringsfriheden. Og franskmændene har ifølge Anne Dorte Riggelsen ikke glemt den danske Muhammed-krise, der for ti år siden brød ud, efter Jyllands-Posten bragte en række tegninger af profeten Muhammed. Tegninger, som Charlie Hebdo i 2006 valgte at genoptrykke.

»Når man ruller historien op, så spiller 2006 og de danske tegninger en rolle - ligesom anslagene mod danske mål. Det spiller en rolle, og det er en del af Charlie Hebdos historie og den historie, der bliver fortalt i medierne nu,« siger Anne Dorte Riggelsen.

Hun har siden 2009 været dansk ambassadør i Paris og har fulgt debatten om det provokerende Charlie Hebdo, der har revset islam såvel som andre store religioner og autoriteter.

»Charlie Hebdo har været et kultmagasin, et barn af 68, og et blad, som man har elsket at have i den franske debat. Oplaget har ikke været voldsomt stort, men effekten af bladet kan man slet, slet ikke overvurdere. Tegnerne og journalisterne var kendte, de blandede sig i debatten - de var både modige, morsomme og beskedne og var elsket af mange. Det er ikke hvem som helst, der er blevet ramt, og det vidste gerningsmændene nok også godt,« siger danskeren.

Siden angrebet onsdag formiddag har franskmænd været på gaden og råbt »Vi er alle Charlie«, og folk har hævet kuglepenne i vejret for at vise, at terroren ikke kan lukke munden på alle, fortæller Anne Dorte Riggelsen, der tilføjer:

»Byen er helt klart i forhøjet alarmberedskab. Der er flere politibetjente på gaderne og soldater ved trafikale knudepunkter. Men vigtigere end det kan man hos franskmændene se et chok og en sorg, for det her er et attentat, der går til kernen af, hvad det vil sige at være franskmand.«