Dansk ambassadør i Nigeria: Rigtig beslutning at udskyde valg

Præsident- og parlamentsvalget i Nigeria er nu planlagt til at blive afholdt lørdag den 23. februar.

Foto: LUIS TATO

Abuja. Få timer før valgstederne efter planen skulle åbne i Nigeria, blev lørdagens præsident- og parlamentsvalg i det vestafrikanske land udskudt.

Selv om beslutningen, som blev taget af landets valgkommission, er blevet mødt med kritik fra Nigerias to største partier, giver udsættelsen mening.

Det vurderer Danmarks ambassadør i landet, Jesper Kamp. Han skulle efter planen have været en af EU's valgobservatører under lørdagens valg.

- Set fra vores stol her i Abuja (Nigerias hovedstad, red.) er det retfærdigt nok, og det giver bestemt mening, siger han.

Nigeria er med omkring 200 millioner indbyggere det mest folkerige land på det afrikanske kontinent.

Det har ifølge Jesper Kamp givet nogle udfordringer i forhold til at sørge for, at alle 36 delstater kan afholde valg.

- Der har været nogle store logistiske udfordringer med at få stemmesedler ud til alle 120.000 valgsteder i Nigeria i løbet af ugen.

- Det samme gælder de kortlæsere, der skal sikre, at den enkelte vælgers unikke valgkort bliver læst - og dermed at man ikke kan stemme mere end en gang ude på valgstederne, siger han.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI.

Ambassadøren tilføjer, at det ligeledes ikke ville være muligt at afholde valg i tre delstater grundet brand.

Der er indtil nu spået tæt løb mellem de to hovedkandidater til Nigerias præsidentvalg.

Den ene er den siddende præsident, Muhammadu Buhari, på 76 år, og den anden er 72-årige Atiku Abubakar, der er forretningsmand og tidligere vicepræsident.

Reelt er der over 70 præsidentkandidater, men de øvrige spås ikke nogen chancer.

Tidligere præsidentvalg i Nigeria har været præget af store uroligheder. I 2011 førte det til, at 2000 personer døde, og i 2015 var der tale om 200.

Indtil videre er 20 personer blevet dræbt forud for årets valg i Nigeria, og den danske ambassadør håber, at valget trods udskydelsen vil forløbe fredeligt.

Det skyldes blandt andet, at de to hovedkandidater onsdag underskrev en fredsaftale, som binder dem begge og deres partier til at undlade at opfordre til vold op til valgdagen.

- Det, der står, er, at begge hovedkandidater løbende opfordrer deres tilhængere til ikke at udøve vold.

- Og det håber vi så foregår under rimelige omstændigheder frem til næste lørdag, men det vil tiden vise, siger den danske ambassadør.

Efter planen vil præsident- og parlamentsvalget i stedet blive afholdt lørdag den 23. februar.

/ritzau/