Dansk ambassadør i Jakarta: »Stemningen er stadig anspændt«

Danske myndigheder justerer nu rejsevejledningen til Indonesien. Det sker efter torsdagens terrorangreb i hovedstaden Jakarta, hvor seks bomber blev sprængt, og politiet var i en flere timer lang skududveksling med terrorister.

En indonesisk politibetjent ved et af de områder, hvor en bombe detonerede i Jakarta tidligt torsdag morgen dansk tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONI BINTANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stemningen i den indonesiske hovedstad Jakarta er intens efter torsdag morgens terrorangreb. Det melder den danske ambassadør i Indonesien, Casper Klynge.

»Stemningen er stadig anspændt. Selvom myndigheder og politi melder, at der nu er styr på situationen, så tror jeg, der sidder en lille grad af usikkerhed i alle,« siger ambassadøren, der har hovedsæde i byen.

Torsdag morgen dansk tid eksploderede seks bomber i byen, og øjenvidner har til flere medier berettet om en to timer lang skududveksling mellem betjente og op til 10-14 ukendte gerningsmænd.

Skududvekslingen fandt sted foran den Starbucks-café i byen, hvor en af de seks bomber angiveligt detonerede.

Et småkaotisk og hektisk forløb

I mellemtiden sad ambassadøren på sit kontor på Den Danske Ambassade et par kilometer fra området, hvor bomberne detonerede.

Selvom kontoret ligger på 25. etage med vinduer ud mod området, hørte hverken Casper Klynge eller andre ansatte eksplosionerne.

Først da ambassadens sikkerhedssamarbejdspartnere reagerede, blev ambassadens folk opmærksomme på angrebene.

»Det var, som sådan nogle oplevelser altid er, lidt småkaotisk. Et hektisk og anspændt forløb over nogle timer,« fortæller han.

17 personer er ifølge flere indonesiske medier blevet dræbt i angrebene. Det tal er dog endnu ikke bekræftet fra officiel side. Foreløbigt har politiet i Jakarta fortalt, at fem formodede gerningsmænd og to civile er dræbt, mens ti personer er såret. Af de fem dræbte gerningsmænd skulle der angiveligt være tale om to gerningsmænd, som sprang sig selv i luften med bombebælter og tre, der døde af skud, mens de forsøgte at kaste flere bomber i byen.

Rejsevejledning opdateret

Omkring klokken 9.30 dansk tid havde politiet ifølge eget udsagn igen kontrol med byen.

Men en del spørgsmål står fortsat hen i det uvisse, understreger den danske ambassadør. Af samme årsag har de danske myndigheder torsdag valgt at justere rejsevejledningen til Indonesien.

»Vi har justeret en lille smule i vores rejsevejledning, men det er ikke noget, der ændrer det overordnede trusselsniveau i Indonesien,« siger Casper Klynge og uddyber og fortæller om justeringen:

»De lokale myndigheder melder, at situationen er under kontrol – og det er den forhåbentlig også. Men vores anbefaling er alligevel, at man de næste dage lige ser tiden an. Og hvis man kan undgå at tage i internationale indkøbscentre osv., så anbefaler vi det de næste dage, så man lige får set, hvordan det udvikler sig - hvis det udvikler sig,« siger ambassadøren.

»Der har hele tiden været en risiko«

Terrorbevægelsen Islamisk Stat har torsdag taget skylden for angrebene, men det er endnu ikke bekræftet af de indonesiske myndigheder. Tidligere torsdag sagde Anton Charliyan, der er talsmand for politiet i Jakarta, ifølge Ritzau til AFP dog, at politiet har »en stærk mistanke« om, at det er en gruppe med tilknytning til Islamisk Stat, der står bag angrebene.

Så sent som i december udpegede Islamisk Stat Indonesien som et muligt kommende terrormål, da organisationen opfordrede sine krigere til at have Indonesien »i kikkerten.«

»Der har hele tiden været en risiko for terroranslag i Indonesien. Det er et sted, hvor der er terrorgrupperinger og hvor der er radikale islamister og forskellige netværk, også Islamisk Stat. Så vi har hele tiden gjort det klart i rejsevejledningen, at der er en risiko i et land som Indonesien. Der er desværre løbende mindre incidenter i Jakarta og andre steder i Indonesien, så derfor mener vi ikke, at der på nuværende tidspunkt og på nuværende grundlag er grund til at ændre vores overordnede anbefaling, som er, at man skal vise agtpågivenhed, når man befinder sig i Indonesien,« siger Casper Klynge.

Vil påvirke byen de næste dage

Samme besked har personalet på ambassaden netop fået.

»Vi har lige samlet vores folk på ambassaden og snakket begivenhederne igennem, og det er klart, at der er en halvtrykket stemning, hvor folk er mærkede af, hvad der er sket i dag. Det er jo helt naturligt. Så mon ikke Jakarta vil være mærket af det her de næste dage, det vil jeg tro,« siger ambassadøren.

Umiddelbart er der ikke oplysninger om, at der er omkomne eller sårede danskere, men ifølge ambassadens oplysninger er to andre udlændinge kommet til skade under torsdagens angreb.