Dansende svenske kønsorganer vækker international opsigt

Et svensk børneprogram med syngende og dansende penisser og vaginaer er blevet set flere end to millioner gange på YouTube og er blevet bemærket langt ud over landets grænser.

Se de dansende kønsorganer på YouYube. Se link nede i artiklen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig er det bare en lille sang i et svensk børneprogram.

SVT, Sveriges svar på DR, sender ugentligt programmet Bacillakuten, der skal lære de tre- til seksårige om kroppen og dens funktioner på en uhøjtidelig og sjov facon i et direkte sprog. Og nu var programmet altså kommet til kønsorganerne. Derfor indeholdt Bacillakuten en tegnet musikvideo til sangen »Snoppen og snippan«, tissemand og -kone, hvor en penis iført blød hat og en vagina, som lejlighedsvist bærer solbriller, synger en sang, der blandt andet indeholder linjer som: »Her kommer tissemanden i fuld gallop. Ham, som ingen bukser har, dingler med tissemanden og rumpen bar« og »Tissekonen er heftig, ja, det kan du tro. Selv på en gammel tante sidder den så elegant.«

Videoen med de dansende kønsorganer er i skrivende stund blevet vist flere end to millioner gange på YouTube. Det endda selv om videodelingssiden en overgang klassificerede videoen som havende »voksenindhold«. Imidlertid lykkedes det SVT at få videotjenesten overbevist om, at det var en ikkeseksuel video henvendt til børn, hvorefter klassificeringen blev fjernet.

I Sverige, der har en lang og stolt tradition for direkte og åben seksualoplysning, har videoen affødt enkelte kritiske røster på programmets Facebook-side og diverse blogs. Her er den primære anke, at dansende kønsorganer henvendt til småbørn alligevel er at gå over grænsen. Men generelt har modtagelsen af videoen været positiv, fortæller en af de programansvarlige, Kajsa Peters, til avisen Expressen, hvortil hun også fortæller, hvad forhåbningen med videoen er.

»Vi håber, at sangen bidrager til at gøre det nemmere for forældre at tale om tissemænd og tissekoner med deres børn.«

Populær i udlandet

Og også i udlandet er sangen blevet overordentlig positivt bemærket. Onlineudgaven af det amerikanske magasin Cosmopolitan skriver, at »denne svenske børnetegnefilm viser dansende kønsorganer, fordi svenskerne er mere åbne i forhold til at tale om køn og seksualitet med børn. Desuden elsker de sjove ting. Hvis min niece og nevø så en tegnefilm med en penis iført hat, der dansede tango med en vagina iført en blå paryk, ville de gå helt fra snøvsen.«

Hjemmesiden The Daily Dot er endnu mere uforbeholden i sin ros.

»Ved du, hvorfor svenskerne er bedre end os? Det er, fordi de kan have dansende kønsorganer i børneprogrammer.«Sangen er skrevet af Bacillakutens faste komponist Johan Holmström, der tidligere har stået bag andre sange som »Tisse, fise og skide« og »Mollusker i mine bukser«. Han fortæller nu, at han regner med, at en udvidet udgave af sangen vil være tilgængelig via Spotify og andre musiktjenester inden længe.