Danmarks irakiske våbenbrødre kæmper for Assad i Syrien

De irakiske militser, som de danske styrker er allierede med i kampen mod Islamisk Stat i Irak, kæmper samtidig for Assad-regimet i Syrien. Her er en af militserne ifølge FN formentlig medansvarlig for henrettelsen af civile. Billedet er mudret, erkender udenrigsminister Anders Samuelsen.

Der udbrød onsdag kampe mellem oprørsgrupper og det syriske regime, som forhindrede at den aftalte evakuering af civile kunne påbegyndes. KARAM AL-MASRI / AFP Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: KARAM AL-MASRI

Henrettelserne af civile i slutopgøret om den syriske storby Aleppo får endnu engang flertallet af partier herhjemme til at lange kraftigt ud efter det syriske regimes og Ruslands ansvar for blodbadet. Men der er flere andre væbnede styrker, der bekriger de syriske oprørere og begår krigsforbrydelser på vegne af Syriens præsident, Bashar al-Assad. Blandt disse kampfæller er ikke mindst en række irakiske militser, der samtidig hjeme i Irak er allieret med Danmark, USA og de øvrige lande, der bekriger Islamisk Stat i Irak.

En af de disse militser er Harakat Hezbollah al-Nujaba, som ifølge FN formentlig er medansvarlig for de 82 henrettelser, der har skabt vrede og opstandelse verden over. Blandt de 82 civile, der tirsdag blev skudt med koldt blod i forbindelse med Assad-regimets igangværende generobring af Aleppo, er 11 kvinder og 13 børn.

»Regeringen fordømmer alle overgreb,« fastslår udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en kommentar til Berlingske.

»Billedet er mudret, og flere af shia-militserne er under iransk indflydelse. Men det mudrede billede ændrer ikke ved, at Danmark og den irakiske regering stadigvæk er allierede i kampen mod ISIL i Irak,« skriver udenrigsministeren.

Det er ikke nyt, at det syriske regime bakkes militært op af forskellige paramilitære grupper fra Irak. Det har stået på i flere år, og de irakiske militser udgør med adskillige tusinde krigere på slagmarken nu en væsentlig styrke i præsident Assads landtropper. Støtten fra de irakiske shia-militser til Assads forsøg på at nedkæmpe de syriske oprørere skyldes det mere og mere indædte opgør mellem shia- og sunnimuslimer rundt omkring i Mellemøsten. Præsident Assad og magteliten omkring ham bekender sig til en gren inden for shiaislam, mens befolkningsflertallet i Syrien er sunnimuslimer og motoren i det nu næsten seks år lange oprør. I Irak er det efter USAs invasion i 2003 og diktatoren Saddam Husseins fald shia-muslimerne, der er den dominerende magtfaktor, og de er tætte allierede med styret i det ligeledes shia-muslimske Iran – præsident Assads stærkeste allierede sammen med Rusland.

I Venstre ser udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen problemet med det irakisk militsers støtte til Assad som en af mange udfordringer i »en rigtig, rigtig svær konflikt« i Syrien.

Danmark skal presse Irak

»Betyder det så, at vi bare skal lade stå til? Nej, det skal vi ikke, og jeg mener, at vi skal kræve af regeringen i Irak, at den får skabt orden i eget hus og får kontrol over landets væbnede styrker,« siger Michael Aastrup Jensen, der mener, at Danmark har en god position til at presse regeringen i Irak, så militsernes støtte til Assad-regimets krig i Syrien bringes til ophør.

»Danmark yder en betragtelig bistand til Irak, og vi hjælper landets regering med at bekrige Islamisk Stat. Så det må være på sin plads med et dansk pres på den irakiske regering,« siger Venstres udenrigsordfører, der dog erkender, at det kan blive op ad bakke, da regeringen i Bagdad har meget tætte bånd til præstestyret i Iran, der er trofast ven med regimet i Syrien.

Den konservative udenrigsordfører, Naser Khader, kalder det »frustrerende«, at Danmarks allierede i Irak samtidig er præsident Assads våbenbrødre.

»Vi må stille krav om, at der gribes ind over de irakiske militser,« fastslår Naser Khader, mens udenrigsordfører for Enhedslisten Nikolaj Villumsen peger på risikoen for, at Danmark ovenikøbet indirekte giver skyts til det syriske styres krig mod oprørerne.

»Et af Danmarks bidrag i kampen mod Islamisk Stat er en radar, som både dækker Iran og Syrien. Jeg har derfor spurgt regeringen herhjemme, om den kan garantere, at de informationer, som Danmark giver til regeringen i Irak, ikke videregives til regimet i Syrien, så Danmark indirekte kommer til at medvirke til regimets krigsforbrydelser. Men den garanti kan jeg ikke få,« siger Nikolaj Villumsen.

Ifølge den tidligere radikale udenrigsminister Martin Lidegaard er de shia-muslimske militser et stort problem for fredsudsigterne i Irak og Syrien.

»Det er afsindigt svært at få overblik over slagmarken i Irak, men der er ingen tvivl om, at shia-militserne begår alvorlige forbrydelser. Hvis de nu også opererer i Syrien, viser det bare, hvor vigtigt det er at få dem under kontrol, hvis freden skal have en chance i regionen,« siger Martin Lidegaard.

Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), mener ikke, at de irakiske militser »er sendt i byen« af regeringen i Bagdad.

»Men det passer måske Bagdad-regeringen meget godt, at militserne bakker Assad-regimet op. Irak er officielt neutralt i forhold til konflikten i Syrien, og det betyder på diplomatsprog, at regeringen i Irak holder med Assad,« siger Helle Malmvig, der samtidig understreger, at de irakiske myndigheder har givet Iran og Rusland – det syriske styre tro væbnere – lov til at overflyve irakisk luftrum.