Danmark vil straffe Syrien

Udenrigsminister Lene Espersen ønsker, at EU standser forhandlinger om en associeringsaftale og forbereder indrejseforbud mod Syriens topfolk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det syriske regime skal nu straffes for dets »uhyrlige« overgreb på befolkningen. Det fastslår udenrigsminister Lene Espersen (K), der i dag på et møde i Folketingets udenrigspolitiske nævn vil rådføre sig med partierne om sanktionerne.

»Det er på tide at skrue bissen på over for det syriske regime. Vi kan ikke bare lade som ingenting, når regeringen i Damaskus sætter militæret ind mod dets egen befolkning,« siger Lene Espersen.

Hun vil nu forsøge at få sine EU-kolleger med på at indføre sanktioner over for Syrien.

»Det første, vi kan gøre, er at suspendere EUs forhandlinger med Syrien om en associeringsaftale. Disse forhandlinger er Syrien meget interesseret i at få afsluttet, så det vil gøre ondt, hvis EU siger stop,« forklarer Lene Espersen.

»Samtidig skal vi bede embedsmændene om at forberede et indrejseforbud for styrets topfolk. Det er en meget effektiv måde, når vi vil vise, at vi vender Syrien ryggen,« mener Lene Espersen, der understreger, at sanktionerne ikke må ramme civilbefolkningen.

Hvis de første to sanktioner ikke får styret i Syrien til at gå dialogens vej, som Lene Espersen udtrykker det, så skal næste skud i bøssen være en våbenembargo, siger hun.

Hun udelukker heller ikke, at EU skal gøre det klart for de syriske magthavere, at de vil blive holdt ansvarlige for de overgreb, de begår mod civilbefolkningen.

»Det internationale pres mod magthaverne i Syrien skal øges. Den syriske befolkning giver udtryk for helt legitime krav, der må mødes med dialog og reform – ikke med vold og undertrykkelse,« fastslår Lene Espersen, der mener, at det i den fem uger lange konflikt i Syrien indimellem har været lidt svært at gennemskue styrets næste træk.

»Præsident Assad har i et par omgange lovet reformer og en ophævelse af undtagelsestilstanden. Men næste dag er sikkerhedsstyrkerne så igen gået hårdt til værks over for demonstranterne,« siger Lene Espersen.