Danmark vil have nye EU-regler for grænsekontrol

Vi skal have en realistisk form for grænsekontrol, siger Inger Støjberg (V) inden møde om migration og terror.

Arkivfoto. Vi skal have en realistisk form for grænsekontrol, siger Inger Støjberg (V) inden møde om migration og terror. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Sammen med fire andre Schengen-lande lægger Danmark op til at ændre lovgivning for, hvornår og hvor længe der kan indføres grænsekontrol.

Forslaget lægger op til at give mulighed for at forlænge kontrollen i op til fire år i helt særlige tilfælde.

Reglerne skal afspejle den virkelighed, vi står overfor, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

»Det vil være en meget, meget stor fordel, hvis vi fik mere fleksible muligheder for at indføre grænsekontrol og også mulighed for at bevare kontrollen længere tid, når der er behov for det,« siger hun.

Det er Danmark, Østrig, Frankrig, Tyskland og Norge, der er afsendere på forslaget.

Det er blevet sendt til EU-Kommissionen, umiddelbart inden EU-landenes ministre for retlige- og indre anliggender mødes torsdag i Bruxelles for at diskutere migration og terror.

I forslaget lyder det, at medlemmer af Schengen kan indføre grænsekontrol i to år, men at den periode i helt særlige tilfælde kan blive forlænget i to år mere.

Den nuværende lovgivning tillader kontrol i op til seks måneder i tilfælde af terrortrussel eller op til to år i særlige tilfælde.

»Der er behov for at lade medlemslande genindføre kontrol ved internationale grænser for en længere periode end seks måneder,« skriver landene.

Formen for grænsekontrol skal være mere realistisk i forhold til, at landene skal kunne indføre det, når der er behov for det og bevare det lige så længe, mener Støjberg.

»Det er jo ikke sådan, at terrortruslen bare stopper inden for tre måneder. Vi lever i en virkelig verden, og det er det, vi forsøger at få grænsekontrollen til at afspejle også,« siger hun inden mødet.

Der har været kontrol ved grænsen til Tyskland siden 4. januar sidste år. Siden da er den blevet forlænget flere gange.

Men 6. september fastslog migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, på et pressemøde i Bruxelles, at tiden med grænsekontrol nærmer sig sin afslutning.

I helt ekstraordinære situationer tillader kommissionen midlertidig grænsekontrol mellem medlemslande.

/ritzau/