Danmark udvandrer fra konference

Danmark var med, da flere vestlige landes repræsentanter ved FNs racismekonference i dag udvandrede i protest under Irans præsidents tale. Resten af salen klappede med, mens Mahmoud Ahmadinejad fra talerstolen bl.a. angreb Israel, USA og FNs Sikkerhedsråd.

Irans præsident fik med sin tale adskillige diplomater til at udvandre fra konferencen Durban 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Denis Balibouse / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark var blandt de lande, som udvandrede i dag under en tale holdt af Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad ved FNs omdiskuterede racismekonference Durban 2. Det oplyser Udenrigsministeriet.

Talen havde været ventet med spænding, idet Mahmoud Ahmadinejads deltagelse netop er en af årsagerne til, at flere lande har valgt at boykotte konferencen.

Således er Tyskland blevet væk af frygt for, at præsidenten ville gentage sine ord om, at Holocaust ikke har fundet sted samt uddybe de angreb på Israel, som han bl.a. er kommet med tidligere. Præsidenten gentog ikke Holocaust-benægtelsen, men leverede til gengæld en bandbulle mod Israel, USA og FNs Sikkerhedsråd, der fik en hær af delegerede fra vestlige lande til at udvandre.

Han beskyldte Vesten og Israel for at gøre ”en hel nation hjemløs med henvisning til jødisk lidelse…. For at skabe en racistisk regering”.

Strømme af vestlige delegerede udvandrede fra lokalet, mens præsidenten talte videre. Flere protesterede ved at komme med buh-råb mod Ahmadinejad.

Tidligere i dag kaldte Israel sin ambassadør hjem fra Schweiz i protest mod den iranske præsidents møde med sin schweiziske kollega. Flere vestlige lande, heriblandt USA, Tyskland og Holland har meldt fra til konferencen - bl.a. på grund af utilfredshed med den såkaldte ”sluterklæring”, som der den seneste tid har været forhandlet heftigt om. De lande, der i sidste øjeblik har valgt at blive væk fra Genève, frygter, at sluterklæringen vil sætte beskyttelse af religion højere end ytringsfriheden.

Desuden har bl.a. Tyskland udtalt bekymring for, om netop den iranske præsident fra FNs talerstol ville angribe Israel og benægte Holocaust.

Danmark deltager ifølge TV 2 News i resten af racismekonferencen.