Danmark strammer betingelserne for bistand til palæstinenserne

Danmark dropper ud af et flerårigt donorsamarbejde med andre europæiske lande og vil fremover stille klarere og strammere betingelser til de palæstinensiske organisationer, der modtager bistand fra Danmark

BMINTERN - Her ses en libanesisk mand hænge en plakat med Dalal al-Mughrabi i det sydlige Libanon i 2008. For mange palæstinensere er al-Mughrabi indbegrebet af en frihedskæmper, mens hun af andre opfattes som en ærketerrorist. Hun tog del i et angreb i 1978, der dræbte 38 israelere. Nu skærper Danmark kravene for bistand til palæstinensiske organisationer, som resultat af den undersøgelse udenrigsminister anders Samuelsen satte i gang efter en palæstinensisk organisations rolle i åbningen af Dalal al-Mughrabi centeret i byen Burqa.  AFP PHOTO/RAMZI HAIDAR. RAMZI HAIDAR / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: RAMZI HAIDAR

MELLEMØSTEN: Efter syv måneders gennemgang af Danmarks bistand til palæstinensiske organisationer, kræver udenrigsminister Anders Samuelsen omfattende ændringer i støtten til palæstinenserne.

Danmark vil både skære i antallet af donorberettigede palæstinensiske organisationer og indstille donorsamarbejdet med blandt andre Sverige og Holland. Samtidig vil Danmark fremover stille meget klare krav og betingelser til de organisationer, der fortsat vil modtage dansk bistand.

»Det er vigtigt, at der er tillid til, at dansk bistand går til de rigtige formål. Derfor iværksatte jeg den danske undersøgelse i sommer, og derfor har jeg i dag besluttet, at der fremover skal være nye og strammere betingelser for modtagelse af dansk bistand,« siger Anders Samuelsen i en pressemeddelelse.

Efter et besøg i Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre  i sommeren 2017 igangsatte Anders Samuelsen en omfattende undersøgelse af dansk donorbistand til de palæstinensiske organisationer. Årsagen til gennemgangen var, at en palæstinensisk kvinderetsgruppe, WTAC havde forholdt centrale oplysninger for Danmarks udenrigsministerium.

I foråret 2017 var WTAC, der på det tidspunkt modtog donormidler fra Danmark, Sverige og Holland med til at oprette et kulturcenter i den palæstinensiske by Burqa. Kulturcenteret er opkaldt efter Dalal al-Mughrabi, en palæstinensisk kvinde, der tog del i et terrorangreb  i 1978, som kostede 38 israelere livet.

Ifølge Berlingskes oplysninger  offentliggjorde WTAC i forbindelse med åbningen af Dalal al-Mughrabi centret en artikel, der hylder hende som rollemodel.

Dengang sagde Anders Samuelsen til Berlingske: »Jeg vil ikke forbindes med den slags retorik eller organisationer. Det vil jeg simpelthen ikke«

Og selvom der i Udenrigsministeriets gennemgang ikke er fundet nogen formelle overtrædelser af aftalegrundlaget mellem Danmark og de andre europæiske donorlande, ønsker Danmark både at bryde samarbejdet og skære i antallet af organisationer, der modtager dansk bistand.

»Der er samtidig stærke bistandsfaglige grunde til at fokusere på færre organisationer. Det vil betyde, at en række af de organisationer, der får midler i dag, ikke vil få dansk støtte i fremtiden, og vi vil derudover føre en ekstra skarp kontrol med anvendelsen af støttemidlerne fremadrettet og følge op på dokumenterede påstande om organisationer, der ikke lever op til deres forpligtelser,« siger Anders Samuelsen i pressemeddelelsen.

Fathi el-Abed, formand for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening mener udenrigsministerns beslutning om at straffe WTAC er decideret udansk.
»Vi er tolerante, men ikke når det gælder den svage part. Jeg synes generelt det er fornuftigt, at danske donormidler bruges effektivt. Men det her handler om organisationer som Danmark har været med til at støtte i årevis,« siger Fathi el-Abed.

Han afviser ikke, at WTAC måske har begået en fejl eller to. Men han er ikke enig i, at organisationen derfor skal straffes.
»Den og andre organisationer gør et fantastisk stykke arbejde. Og i stedet for at skabe ændringer, vælger man nu at straffe den. Jeg ville ønske, at udenrigsministeren var lige så konsekvent når det gælder de forbrydelser Israel begår over for palæstinenserne. Forbrydelser, der i disse dage næsten dagligt koster menneskeliv,« siger Fathi el-Abed.

Den israelske organisation NGO Monitor, som overvåger EU landenes bistand til de forskellige palæstinensiske organisationer har længe kritiseret Danmark for at støtte palæstinensiske organisationer.
Ifølge NGO Monitor er det største problem, at dele af de palæstinensiske organisationer direkte modarbejder den officielle danske politik i forhold til konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

Med Anders Samuelsens seneste udmelding om en strammere kurs over for donormodtagerne er NGO Monitor stadig bekymret.

»De danske myndigheder kunne blive rost for at undersøge donorbistanden, og for at beordre strammere  betingelser for organisationer, der misbruger danske donorpenge. Men ved at flytte Danidamidlerne til en ny mekanisme vil danske borgere fortsætte med at betale til de samme organisationer, der udgør fronten i de aktiviteter, der modsiger Danmarks politik,« skriver Shaun Sacks fra NGO Monitor til Berlingske i en skriftlig meddelelse, efter at have læst Anders Samuelsens pressemeddelelse.

Det vides ikke, hvordan Danmark i fremtiden vil sende donorpenge til de palæstinensiske organisationer. Men fra 1. januar 2018 ophører Danmarks samarbejde med Sverige og Holland og dermed også Danmarks finansiering af palæstinensiske organisationer via det såkaldte sekretariat.