Danmark sovset ind i debat i USA

En populær amerikansk Tv-vært hævder, at danskerne er verdens lykkeligste folk, fordi de har ”gratis sygesikring,” og det har sat sindene i kog. Smiler danskerne på grund af socialisme?

Værter i ABCs talk show, "The View", Elisabeth Hasselbeck, Barbara Walters og Joy Behar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SANTA FE
Nu er det også lykkedes Danmark at blive sovset ind i den amerikanske sundhedsdebat.

En af de mest populære TV-værter, den prisbelønnede Joy Behar, sagde i denne uge på ABCs ”The View,” at danskerne er verdens lykkeligste folk, og ”grunden til, at de er så lykkelige, er, at de ikke skal bekymre sig om sygeforsikring.” Hun kaldte også Danmark for ”mit yndlingsland.”

Udtalelserne udløste straks en heftig diskussion på ”The View’s” webforum, hvor bl.a. amerikanere, der boede i Danmark, gav deres kritiske besyv med, og i går ankede konservative kommentatorer også over hendes udsagn.

Caroline Plocher fra det såkaldte Media Research Center skrev i en kommentar, at danskerne ifølge Behar ”smiler på grund af socialismen,” og derefter påpegede hun, at det langt fra var en lykkefaktor at have socialistisk sygesikring, som hun kaldte det. Ukraine har offentlig sygesikring, og ukrainerne ligger som nummer 95 på verdensranglisten over lykkelige lande, og de øvrige skandinaviske lande ligger heller ikke i top-10 på trods af offentlig sygesikring, anførte hun.

En amerikaner, som er udsendt til Danmark, gik på The Views webside også i rette med Behar.

Han skrev, at gratis sygesikring ikke var gratis. ”Danskerne er i virkeligheden meget ulykkelige, fordi de skal betale ekstremt høje skatter for at få gratis sygesikring .... Meget få mennesker har råd til et hus og en bil, og cykler er transportmiddel nummer ét...”

En anden skrev:
”Joy er så venstreorienteret, at hun er uden for pædagoisk rækekvidde. Hvis hun elsker Danmark så meget, så skulle hun prøve at bo et sted, hvor indkomstskatten er 70 procent, bil-afgiften 180 procent og momsen 25 procent. Folk er så overbeskattede der, at de ikke har råd til at købe meget andet end mad og tøj.”
En dansk studerende i USA svarede nogle af kritikere. Hun mente ikke nødvendigvis, at det danske sygehusvæsen eller skolesystem var noget at råbe hurra for, og det var i hvert tilfælde ikke forklaringen på lykken i sig selv; det var derimod følelsen af tryghed, sagde hun. ”Vi er lykkelige, fordi vi er tilfredse med, hvad vi har,” og hun nævnede også lange ferier og orlov.

”The View” er et af de mest populære programmer i dagfladen på ABC. Ud over Joy Behar er der fire andre kvindelige værter, heriblandt Whoopi Goldberg og Barbara Walters, og små fem mio. yngre seere og mestendels kvinder ser programmet hver dag. ”The View” vandt i sidste måned en Emmy for det bedste talkshow.

Joy Behar er ofte stand-in for Larry King på CNN, og begyndende i efteråret får hun sit eget solo-talkshow på CNNs kanal Headline News.