Danmark rost og glemt

Forud for det to dage lange møde i Edinburgh havde USAs forsvarsminister, Roberts Gates, også været efter de NATO-lande, der ikke vil lade deres tropper operere i det sydlige Afghanistan.

Kritikken blev blandt andet fremsat under et interview med britiske BBC torsdag. Gates roste i den forbindelse eksplicit de britiske, de canadiske, de australske og de hollandske soldaters indsats – mens den amerikanske forsvarsminister forbigik Danmark i tavshed. At dømme efter sammenhængen i interviewet var det formentlig ike bevidst, men set med den danske regerings briller, var det ikke desto mindre uheldigt, eftersom BBC World har millioner af seere over hele verden.

Til gengæld roses den danske indsats – ikke bare i Afghanistan, men også i Irak, til skyerne af den britiske regering. Det fremgår af et brev, som den britiske ambassadør netop har sendt til statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Om brevet forklarer ambassadøren, Sir David Frost: »Ser man på Danmarks bidrag per indbygger, er den danske indsats en af de højeste, og vi sætter meget, meget stor pris på den danske indsats. Premierministeren nævnte Danmark som et af de lande, der har bidraget enormt under en debat i parlamentet så sent som i mandags.«