Danmark på vej med anmodning om forlænget grænsekontrol

Flere Schengen-lande vil forlænge grænsekontrollerne, fordi der endnu ikke er styr på EU's ydre grænser.

Luxembourg. Danmark og flere andre Schengen-lande er på vej med en fælles anmodning om at forlænge deres midlertidige grænsekontroller ind i 2017.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forventer, at et brev med anmodningen vil blive sendt til EU-Kommissionen i den kommende uge.

- Jeg forventer, at vi kommer til at bede om en forlængelse af grænsekontrollen, siger Inger Støjberg torsdag efter EU's indenrigs- og migrationsministermøde i Luxembourg.

- Der kommer til at stå, at det gør vi, fordi der ikke er styr på de ydre grænser, og fordi der stadig er uregistrerede flygtninge og migranter i Europa. Men i høj grad også fordi terrortruslen er reel, og vi derfor skal have tjek på, hvem der kommer til Europa, siger hun.

Inger Støjberg siger, at det er vigtigt, at landenes egne borgere også bliver tjekket ved grænsekontrollen.

Det skyldes ifølge ministeren, at hjemvendte syrienkrigere tidligere har vist, at de både har evnen og viljen til at udføre terror i Europa.

Støjberg havde torsdag morgen et formøde med de andre Schengen-lande, der har indført midlertidig grænsekontrol.

Det er ud over Danmark også Sverige, Norge, Tyskland og Østrig. Norge er med i Schengen-samarbejdet, men ikke i EU.

Mens både Tyskland, Østrig og Norge sammen med Danmark er klar til at bede om forlænget grænsekontrol, har Sverige endnu ikke gjort sin stilling op.

- Vi vil i den nærmeste fremtid træffe en beslutning om, hvordan vi ser på en forlængelse, siger Sveriges indenrigsminister, Anders Ygeman.

Danmark indførte i første omgang midlertidig grænsekontrol i januar i år. Siden er kontrollen forlænget flere gange.

Men tilladelsen til at indføre midlertidig grænsekontrol i Schengen-området, hvor meningen ellers er, at der ikke skal være nogen indre kontrol, udløber i midten af november for alle landene.

Østrigs indenrigsminister, Wolfgang Sobotka, siger, at det formentlig er nødvendigt med en forlængelse, "eller også må vi tænke på andre skridt".

- Vi må se på kendsgerningerne. I Grækenland er der 50.000 flygtninge, og der er mange i balkanlandene, siger Sobotka.

Også den tyske indenrigsminister, Thomas de Maziere, siger, at han går ind for en forlængelse af grænsekontrollen.

EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, sagde onsdag, at "hvis det kan retfærdiggøres, vil tilladelsen blive givet".

- Men der er vi ikke endnu, sagde EU-kommissæren.

/ritzau/