Danmark og asiatisk stormagt på jagt efter et »sikkert hus« til omstridt dansker

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Niels Holck Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen og velkommen til dit daglige nyhedsoverblik. Her vil vi guide dig igennem nogle af de vigtigste historier i dag.

I aftes fik de Radikale ny politisk leder, efter at Morten Østergaard indrømmede, at det var ham, der for år tilbage havde lagt en hånd på partifællen Lotte Rods lår. Den nye politiske leder bliver Sofie Carsten Nielsen, der vandt et kampvalg over Martin Lidegaard under et krisemøde i Den Sorte Diamant i København. #Metoo-debatten har for alvor fået konsekvenser for dansk politik. Dagens overblik byder på portrætter af hovedpersonerne og politisk analyse.

Vi skal også se nærmere på debatten mellem de to amerikanske vicepræsidentkandidater, Mike Pence og Kamala Harris, som i nat krydsede klinger i den første og eneste debat mellem de to.

Derudover skal vi også en tur forbi boligmarkedet, hvor lejlighedspriserne, som trods af stramme låneregler og coronakrise tager endnu et prishop opad.

Vi starter dog dagens nyhedsoverblik med den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut over coronasmitten i Danmark.

  • Antal bekræftede smittede i Danmark: 30.710
  • Antal indlagte: 116
  • Antal indlagte på intensiv: 15 (14 i respirator)
  • Antal bekræftede døde i Danmark: 663
  • Antal bekræftet overstået infektion: 24.250
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 36.077.017
  • Antal døde på verdensplan: 1.054.674

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Østergaard blev væltet af en krænkende hånd fra fortiden

Morten Østergaard er gået fra at være en mand, der åbnede hårde opgør med regeringen om fremtiden til at være en mand, der er blevet fældet af sin egen fortid.

Det stod klart efter de Radikales timelange krisemøde i går. Efter lang tids venten blev den fremmødte presse mødt af en tydeligt berørt Morten Østergaard, som måtte indrømme, at det var ham, som havde haft sin hånd på partifællen Lotte Rods lår. Men selv om Lotte Rod har tilgivet Morten Østergaard, så udtalte han, at han ikke vil stå vejen for sits partis kamp for ligestilling. Med ét var Morten Østergaard fortid som politisk leder i de Radikale.

Senere kom det frem, at Sofie Carsten Nielsen bliver den nye politiske leder efter at have vundet et kampvalg over Martin Lidegaard, hvor afstemningen endte 12-4 i Sofie Carsten Nielsens favør.

Du kan læse mere om gårsdagens drama her og du kan læse Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsens, analyse af de Radikales krise her.

Trods corona og stramme låneregler tager lejlighedspriserne et stort hop

Lejlighedspriserne skyder atter i vejret, og det er særligt i hovedstaden, at priserne på en lejlighed er på himmelflugt.

Det er ellers flere år siden, at man sidst så prisstigningstakter i det niveau. Dengang førte det til, at lånereglerne blev strammet for at dæmpe udviklingen. Men nu begynder priserne igen at stikke af.

Det endda på trods af, at ejerlejlighederne havde et par svære måneder under coronanedlukningen i foråret, hvor priserne tog et dyk, men ifølge Boligsidens Markedsindeks for september er ejerlejlighederne på landsplan blevet 6,9 procent dyrere det seneste år.

»Holder den stigning året ud, skal vi tilbage til 2017 for at finde en tilsvarende høj stigning. Og det er noget særligt, fordi 2017 var det sidste år, inden man indførte lånestramninger, der skulle sætte en stopper for den høje prisstigning i de store byer,« påpeger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Du kan læse mere om boligpriserne her.

Vicepræsidentdebat: Analyse af Bjerre

Nattens vicepræsident-debat mellem Kamala Harris og vicepræsident Mike Pence blev ikke som nogen havde håbet på.

Der var ingen klar vinder, da TV-duellen var slut, skriver Berlingskes Michael Bjerre i sin analyse af debatten, hvor en flue Mike Pences hår løb med opmærksomheden.

Mike Pence optrådte roligt og sagligt, og han udnyttede til fulde moderatorens svage styring af debatten til at fremlægge en klar konservativ politik og trække Trumps sejre frem, herunder USAs stærke økonomi før, at coronapandemien ramte, lyder det i analysen.

Både Mike Pence og Kamala Harris fik sat gode slag ind. Men begge krøb også uden om at svare på nogle af de mest giftige spørgsmål.

Danmark og Indien har arbejdet på en udlevering af Niels Holck

I dagens udgave af Jyllands-Posten kan man læse om, hvordan Danmark og Indien i al hemmelighed har arbejdet på en model for, hvordan våbensmugleren Niels Holck kan blive udleveret til Indien.

Ifølge kilder arbejdes der på at finde et såkaldt safehouse i Indien, som Danmark skal godkende. Herfra vil Niels Holck kunne holdes varetægtsfængslet, mens der føres retssag mod ham.

I år er det 25 år siden, at Niels Holck sammen med fem russere og en brite kastede våben ned fra et propelfly til oprørere i indiske Vestbengalen. Indien beskylder Niels Holck for at støtte terrorister og har anmodet om at få ham udleveret til retsforfølgelse. Østre Landsret har dog tidligere afvist at udlevere Niels Holck med henvisning til, at han risikerer at blive udsat for tortur i Indien.

Direktør står til at miste jobbet efter svindelsag i forsvaret

I Politiken kan man læse om, at Kammeradvokaten konkluderer, at direktøren for Forsvarsministeriets Ejendomstyrelse, Hans J. Højer er den eneste, som skal fyres på grund af regnskabssvigt og svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Men Kammeradvokaten vurderer, at selv om Forsvarsministeriet var både »efterladende« og gav Ejendomsstyrelsen for »lang snor« i årene fra 2017 og frem til Rigsrevisionens kritik af både Forsvarsministeriets departement og Forsvarets Ejendomsstyrelse, der blev offentliggjort i december sidste år, så er der ikke grundlag for »at placere et ansættelsesretligt ansvar hos ledelsen i departementet«.

Ifølge Kammeradvokaten var det ledelsen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der var ansvarlige for, at der ikke blev rettet op på problemerne med regnskabførelsen.

Indtil nu er der kun rejst to straffesager om svindel for et mindre millionbeløb. Nu følger afskedigelsessagen mod styrelsens direktør, Hans J. Høyer, mens en anden leder i styrelsen kan forvente »ansættelsesretlige sanktioner«.

Det sker i dag

I dag er der åbningsdebat i Folketinget, som ofte varer til aftentimerne. Her skal politikerne blandt andet debattere statsminister Mette Frederiksens åbningstale i tirsdags.