Danmark kan ryge i EU-Domstolen for misvisende fetamærkning

EU-Kommissionen kræver, at Danmark slår hårdere ned, når virksomheder vildledende kalder deres ost for feta.

For cirka et år siden åbnede EU-Kommissionen traktatbrudssagen mod Danmark. Men de danske myndigheder gør ifølge kommissionen fremdeles ikke nok for at stoppe den misvisende feta-mærkning. Siden 2002 har det været ulovligt for mejerier uden for Grækenland at sælge ost under betegnelsen feta på EU's indre marked. (Genrefoto) Aris Messinis/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Virksomheder med base i Danmark fremstiller og eksporterer hvid ost, som de misvisende kalder feta, til tredjelande stik imod EU-regler.

Det oplyser EU-Kommissionen, som har sendt en begrundet udtalelse til Danmark.

Danmark har nu to måneder til at besvare de spørgsmål, kommissionen har rejst. Hvis ikke det sker, kan kommissionen indbringe sagen for EU-Domstolen.

Feta er på EU's liste over beskyttede fødevarer.

Det har osten været siden 2002. Siden da har det været ulovligt for mejerier uden for Grækenland at sælge ost under betegnelsen feta på EU's indre marked.

Den samme lov betyder, at eksempelvis champagne kun kan sælges i EU, hvis det er produceret i det franske distrikt Champagne. På samme måde skal parmaskinke være fra Parma og Danbo-ost fra Danmark.

Forordningen har til formål at beskytte de beskyttede fødevarer mod misbrug.

For cirka et år siden åbnede EU-Kommissionen traktatbrudssagen mod Danmark. Men de danske myndigheder gør ifølge kommissionen fremdeles ikke nok for at stoppe den misvisende mærkning.

/ritzau/