Danmark genåbner, men du kommer ingen vegne uden et coronapas: Sådan virker det

Vi skal alle sammen vænne os til at bruge coronapas. Igen og igen, lader det til. Berlingske forsøger her at besvare dine spørgsmål om den nye adgangsbillet til hverdagen.

Appen »MinSundhed« kommer i første omgang til at fungere som et digitalt coronapas, men vil snart blive erstatet. »MinSundhed« var tirsdag ramt af lange ventetider. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snart genåbner store dele af Danmark, men hvis du vil være med, skal du have styr på coronapasset.

Coronapasset bliver adgangsbilletten, du skal bruge for igen at gå til frisøren, tage i biografen eller komme til koncert. Her forklarer vi, hvordan det kommer til at fungere.

Hvad er det?

Det er dokumentation, der viser:

  • At man er færdigvaccineret.
  • Allerede har været smittet med covid-19. (Det er uvist, hvor længe efter man var smittet, man vil fremstå som immun).
  • Eller har fået en negativ test inden for de seneste 72 timer – både pcr- og lyntest fungerer.

De oplysninger ligger i appen »MinSundhed,« der fra slutningen af marts skal bruges som coronapas.

I dag har appen været meget besøgt og har været ramt af nedbrud og meget lange ventetider.

I løbet af maj vil it-selskabet Netcompany og Trifork være klar med en mere avanceret app, som herefter kan anvendes som coronapas.

Hvor og hvornår skal den bruges?

Passet bliver en hel central del af genåbningen.

  • Fra 6. april skal coronapasset bruges som adgangsbillet til de liberale erhverv, når de genåbner: Frisører, skønhedsklinikker, massører og tatovører.
  • To uger senere – 21. april – kan passet bruges til at få adgang til udendørsservering på restauranter og cafeer samt museer og biblioteker.
  • Yderligere to uger senere – 6. maj – er det planen, at coronapasset skal bruges som adgangskort til indendørsservering på restauranter, i biografen, på spillesteder og i forbindelse med indendørs idræt.
  • I sidste omgang – 21. maj – åbner de resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter. Samtidig kan indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoologisk have og legeland åbne – for dem, der har styr på coronapasset.

Coronapasset kommer også inden længe til at have betydning for mulighederne for at rejse til andre lande og rejse ind i Danmark igen.

EU-Kommissionen har fremlagt et udspil, der lægger op til, at coronapasset skal bruges i alle EU-lande og dermed sikre Europas sommerturisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Hvad gør man, hvis man ingen smartphone har?

På hjemmesiden sundhed.dk kan man finde dokumenter med oplysninger om testresultater og vaccination. Dokumentet kan udprintes og kan anvendes som coronapas.

I rammeaftalen for genåbningen fremgår det, at »borgere, der ikke anvender de digitale løsninger« skal have mulighed for at anvende fysisk dokumentation for et negativt testresultat.

Hvad skal det mere avancerede pas kunne?

Det er ikke aftalt fuldstændig på plads endnu. Men noget ved vi om det digitale coronapas, som Netcompany bygger:

Appen skal kunne tale sammen med lignende løsninger i udlandet. EU har lagt op til, at alle lande skal fremstille digitale coronapas, der skal kunne bruges hen over landegrænser. Coronapasset er en grundsten i håbet om sommerferierejser i Europa.

Appen vil vise en QR-kode. Når den scannes, vil den fortælle, om den pågældende person er vaccineret, har en frisk negativ test eller har været smittet. Appen vil altså vise, om coronapasset er »gyldigt« eller ej.

I modsætning til appen »MinSundhed« behøver den kommende app ikke at have internetforbindelse for at kunne fremvises.

Netcompany har produceret en video, der viser, hvad deres teknologi bag coronapasset kan bruges til. Det vil dog være politikerne, der skal beslutte, hvordan appen i praksis skal og må anvendes.

Hvem skal scanne appen?

Det er formentlig meningen, at personalet hos frisøren, restauranten eller koncertstedet skal tjekke de besøgendes app.

I appen fra Netcompany vil være en scanningsfunktion, som medarbejdere kan bruges til at scanne gæsters app.

Hvor længe skal vi bruge coronapas?

I den rammeaftale, der blev indgået mandag aften, er indskrevet en såkaldt »solnedgangsklausul« i forbindelse med coronapasset.

I praksis betyder det, at partierne hver måned skal drøfte erfaringerne med coronapasset og tage stilling til dets fortsatte brug.

Når alle danskere er vaccineret, skal passet udelukkende bruges i forbindelse med rejser og turisme, fremgår det desuden.